Aleksandar Šurbatović Foto: Promo/Radmila Vankoska

Aleksandar Šurbatović predstaviće svoj novi roman „Turčin šahista” objavljen u izdanju Bluma, u petak 10. decembra u 19 časova, u KROKODILovom centru. O knjizi govore Ivan Milenković i autor.

Radnja romana “Turčin šahista”, baziranog na istinitim događajima, počinje scenom u kojoj krem habzburške aristokratije prisustvuje događaju posle koga svet više nikada neće biti isti. U dvorcu Šenbrun, 1769. godine, Volfgang fon Kempelen, najveći pronalazač i inžinjer u carstvu, predstavlja im automat koji može da igra šah na ravnoj nozi sa najvećim šahistima tog doba.

“Turčin šahista” tematizuje nekoliko egzistencijalnih pitanja. Pre svih – šta suštinski konstituiše živo, misleće biće poput čoveka? Koje su granice veštačke inteligencije? Da li je organska materija od koje smo satkani primarnija od naših misli i osećanja?

Aleksandar Šurbatović (1973) pesnik je, prozni pisac, prevodilac i urednik. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Autor je knjiga Mitologija spaljene zemlje (2010, poezija, Filip Višnjić), Upokojavanje profesora Majerhofera (2011, roman, Mono i Manjana) i Priče o gospođi Kon (2015, poezija, Kontrast izdavaštvo). Uredio je više od trista naslova iz različitih oblasti, ali se najviše bavio svetskom književnošću XX i XXI veka.

Bonus video: Sergej Trifunović,  promocija knjige „Stovariste“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar