Foto:promo

Predstavljanje monografije „Priča o novosadskim Jevrejima“ Slaviše Grujića i Dejana Petrovića, održaće se u četvrtak, 7. decembra u 19.30 časova, u Kulturnoj stanici Svilara, u Novom Sadu, saopštili su izdavači NVO Targekult i „Akadameska knjiga“.

„Ova knjiga posvećena je svim Jevrejima koji su Novi Sad odabrali za svoj dom.“ (Priča o novosadskim Jevrejima, str. 9).

O monografiji će pored autora govoriti Petar Đurđev, Mirko Štark, Vladimir Sakač i Bora Babić.

„Priča o novosadskim Jevrejima“ je dokumentarno svedočanstvo o prisustvu Jevreja u Novom Sadu od XVII veka do savremenog doba. Knjiga predstavlja čitaocu osnove društvenog i kulturnog života jevrejske zajednice u Novom Sadu kao i osnove religijskog života i obreda. Autori kulturom sećanja daju poseban dokumentarni osvrt na Novosadsku raciju (1942) i stradanja Jevreja u Holokaustu.

Slaviša Grujić Foto:preuzeto sa zkvh.org.rs

Slaviša Grujić, završio je Akademiju za film i TV završio je u Moskvi, odsek kamera i specijalizaciju iz režije. Radio je kao glavni i odgovorni urednik RTV Novi Sad, TV Apolo, a bio je i Savetnik predsednika Skupštine AP Vojvodine. Od 2008. do 2012. bio je direktor funkcije u JP Transnafta. Tokom karijere radio je za veliki broj TV produkcija iz Srbije i sveta (Velika Britanija, Australija, Nemačka, Italija, Francuska…). Na temu medija držao je predavanja u zemlji i u inostranstvu. Učesnik je mnogobrojnih dokumentarno-televizijskih festivala. Dobitnik je nagrade za režiju na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog filma. Za pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje izabran je u julu 2012. godine, i na toj funkciji ostao do isteka mandata, jula 2016. Dobitnik je priznanja Instituta za regionalizam iz Salcburga (Austrija) za podršku razvoju regionalizma u Evropi (2017).

Dejan Petrović Foto:privatna arhiva

Dejan Petrović je angažovan kao fotograf i dizajner monografije. Od 1984. do 1994. je radio u Jevrejskoj opštini u Beogradu na razvoju i implementaciji kulturnih i socijalnih projekata. Od 1999. godine je živeo u Beču i sarađivao sa američkom NVO Centropa, fokusiranoj na dokumentovanju života Jevreja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Godine 2005. osniva svoju NVO Lajthaus, fokusiranu na intergraciji različitih etničkih grupa. Od 2007. do 2016. radi u ERSTE fondaciji na pitanjima društvene integracije, a od 2016. za OSCE/ODIHR na pitanjima vezanim za antisemitizam. Fotografijom se bavi više od dve decenije, sa akcentom na teme vezane za probleme u društvu, podizanje vidljivosti marginalnih delova društva. Uredio je i dizajnirao veći broj monografija. Izlagao je fotografije u Novom Sadu, Beogradu, Beču, Pragu, Njujorku, Parizu….

Bonus video: Ima li Sajam knjiga budućnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar