"Umetnici.Sad" projekat osnaživanja novosadske kulturne scene, Foto: Promo

Jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike glavni su ciljevi novog projekta „Umetnici. Sad!“ koji je pokrenula Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture“.

Projekat „Umetnici. Sad!“ osnažiće lokalnu kulturnu scenu kroz prostore kulturnih stanica, produkcijske kapacitete, raznovrsne umetničke programe, te saradnju sa udruženjima i studentima, konkurs i poziv lokalnim umetnicima, za šta će biti izdvojeno više od 30 miliona dinara, navedeno je u saopštenju Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

– U osnaživanje lokalne scene, kroz konkurs, poziv i projekte EPK, u narednim mesecima uložićemo više od 30 miliona dinara. Isključivo za program, odnosno umetnička dela i stvaralaštvo novosadskih umetnika namenjeno je više od 11 miliona dinara. Programska podrška kroz prostor, produkciju i snažno predstavljanje naših umetnika Novosađanima biće podstrek ne samo za negovanje stare, već i stvaranje nove publike. Kao deo strategije razvoja kulture Novog Sada do 2026, ali i kao deo postavljenih ciljeva za pripremu godine titule, ovaj projekat je logičan nastavak strpljivog građenja „novih mostova“ u kome ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture – rekao je danas na konferenciji za medije direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Projekat „Umetnici.Sad“ najavljen na konferenciji za novinare, Foto: Promo

Jačanje programa lokalne scene biće realizovano kroz projekte Evropske prestonice kulture, javne pozive i aktuelni konkurs namenjen lokalnim umetnicima i udruženjima.

Taj konkurs predviđa, kako je navedeno, da umetnici realizuju svoje programe u prostorima kulturnih stanica od avgusta do oktobra ove godine i otvoren je do 24. jula.

Zainteresovani mogu da se prijave putem aplikacionog formulara koji se nalazi na sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture, dok će za odabir pobedničkih rešenja biti zaduženi kustosi Marko Miletić, Bojan Milosavljević, Andrea Palašti, Stanislav Drča, Tadija Janičić i Vladimir Gvozden.

– Mreža kulturnih stanica, koju smo predstavili pre samo dve nedelje, već ispunjava svoj zadatak pružajući podršku lokalnoj sceni koja nam mora biti najvažnija. Veliki je značaj u tome što će publika iz svih delova Novog Sada i okoline imati mogućnost da upozna lokalne umetnike, programe i sadržaje u novim kulturnim stanicama, na čemu i počiva ideja „Novosađani za Novosađane“. U narednom periodu posetioci će u kulturnim stanicama moći da prisustvuju programima neklasičnog festivala klasične muzike NEO, sadržajima za najmlađe u okviru Zmajevih dečjih igara, koncertima, pozorišnim predstavama, likovno-edukativnim radionicama, književnim večerima, bioskopu na otvorenom, te brojnim drugim programskim sadržajima gde će u fokusu biti predstavnici lokalne scene – rekla je koordinatorka kulturnih stanica, Violeta Đerković.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar