Foto:Instagram/krokodil_engaging_words

Predstavnici književnog festivala Krokodil, na čelu sa programskim direktorom Vladimirom Arsenijevićem, nalaze se na putu za Harkov, gde nose humanitarnu pomoć koju su prikupljali prethodna tri meseca.

Krokodilova delegacija krenula je prekjuče put Harkova u Ukrajini kako bi direktno Perinatalnom centru u tom razorenom gradu predala prikupljenu humanitarnu pomoć, među kojom se nalazi i respirator za ukrajinsku novorođenčad. Tokom narednih dana pratite na njihovim društvenim mrežama uzbudljivu reportažu.

Krokodilova ekipa zajedno sa ukrajinskim piscem i prevodiocem Andrijom Ljubkom, trenutno se nalazi na 500 kilometara od grada Harkova.

„Trenutno pretačemo gorivo iz kanistera jer ga na benzinskim stanicama nema. Andrij je poneo 200 litara kako bismo uspeli da stignemo do Harkova i nazad do Užgoroda. Jutros su nas u Žitomiru u 5.03 probudile sirene za vazdušni napad. Nastavili smo putovanje prema Harkovu u cik zore. Kako smo se bližili Kijevu, tragova razaranja bilo je sve više. Ono što smo zatekli u Borodianki a potom i u Buči nadilazi granice ljudskog razumevanja“, piše Vladimir Arsenijević.

„Kijev nas je dočekao grandiozan, kosmopolitski i predivan, sa širokim prospektima i monumentalnim građevinama ali neobično prazan – više od pola stanovnika tromilionskog metropolisa napustilo je grad od početka rata. Prešli smo preko širokog Dnjepra i našli se u istočnoj Ukrajini. Još oko 500 kilometara nas deli od našeg konačnog cilja – Harkova“, piše Arsenijević u poslednjem današnjem izveštaju koji će pojavljivati na svaka dva sata tokom puta.

Pisac i prevodilac Andrij Ljubka, za Krokodil priča o tome da li je mir na teritoriji Ukrajine uskoro moguć.

Respirator koji Krokodilova delegacija nosi u Harkov,  je obezbedila Klinika za neonatologiju, a sredstva za put i dodatnu pomoć Fond B92 i 10 donatora iz dijaspore.

Bonus video: Vladimir Arsenijević o festivalu Krokodil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare