Velja Pavlović, Velimir Pavlović, sahrana
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novinar Velja Pavlović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, uz prisustvo porodice, patrijarha srpskog Porfirija i brojnih kolega i prijatelja.

Svetislav Basara, Radmila Lazić, Aleksandar Timofejev, Cane i Anton iz Partibrejkersa, Mirjana Bobić Mojsilović, Zorica Tomić, Bojan Slačala, Dijana Milošević, Petar Janjatović, Žikica Simić, Vukica Mikača samo su neke od ličnosti koje su u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju izjavili saucešće porodici i uputili poslednji pozdrav Velji Pavloviću.

Sahrana Velje Pavlovića. Velja Pavlović, Velimir Pavlović, sahrana
Nebojša Antonijević Anton i Mirjana Bobić Mojsilović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Opelo je u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju održao Njegova svetost patrijarh Porfirije, nakon čega se povorka zaputila ka Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Uz pojanje „Vjecnaje pamjati“ i molitve Porfirija nekrolog Velji Pavloviću iz pera Svetislava Basare pročitala je novinarka Smiljana Popov:

– Moj stari drug je proživeo jedan pošten i dobar život. Nažalost, ne i dug. Sve reakcije na Veljinu smrt odisale su iskrenom ožalošćenošću. Valja, pritom, naglasiti da Veljina sveopšta omiljenost nije proizilazila iz kompromiserstva, čovekougađanja-dobar dan čaršijo, na sve četiri strane. O, ne! Znao je Velimir da se uzjoguni, da ne ugađa onima koji ugađanje ne zaslužuju i pogotovo da ne podilazi gordostima i predrasudama. Bio je prisutan na svim događajima, promocijama knjiga sve dok nije oboleo. I na rok koncertima, otvaranjima izložbi. Nikada, međutim, u prvim redovima, nikad pod svetlošću reflektora. Nije bilo nikoga ko nešto znači u srpskoj književnosti, filmu, slikarstvu, a da nije gostovao u njegovoj kultnoj emisiji „Nivo 23“. Toliko je kultna da su mnogi koji su hteli nešto da znače pokušavali da preko veze budu pozvani u „Nivo 23“. Džaba. Morali su sačekati da najpre nešto znače. Možda ne toliko kultan, ali na duge staze značajniji bio je serijal „Duhovnici u kom je Velja, iako bez formalnog teološkog obrazovanja, umešno i nenametljivo vodio razgovore sa široj javnosti nepoznatim zavidnom duhovnošću obdarenim monasima i monahinjama. Bio je naumio da te razgovore objavi u poslednjoj knjizi, ali ga je smrt pretekla – zapisao je Basara.

Sahrana Velje Pavlovića. Velja Pavlović, Velimir Pavlović, sahrana
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Priznao je i kako ne zna kako će savladati „užas praznine i preteću tišinu koju je Veljina smrt ostavila u njegovoj duši“:

– Ne znam kako ću bez Velje piti kafe u Starbaksu u Rajićevoj, s kim ću šetati po Kalemegdanu i s kim ću se takmičiti u broju pređenih koraka… U noći 5. oktobra Velja je oslobodio svoju matičnu kuću Studio B, odakle su potekle prve vesti o padu Miloševićevog režima. Celu tu noć, sve do polovine sledećeg dana, Velja je u veselom, karnevalskom duhu vodio prvi slobodan program. Nacionalnu frekvenciju nije tražio, još manje orden. ostao je da do penzije radi ono što je oduvek radio. Predahni sada Velimire u Avramovom krilu – poručio je Basara.

Kovčeg je položen uz pesmu Stonsa „I Can’t Get No Satisfaction“.

Višedecenijski novinar Studija B Velja Pavlović, autor kultnih emisija „Nivo 23“ i „Duhovnici“ preminuo je 2. februara u 69. godini.

Rođen 1953. Pavlović je bio jedan od naših najcenjenijih novinara. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, a 1978. počinje da radi na Studiju B, najpre kao honorarac, da bi potom dobio stalno zaposlenje. Samo pet godina kasnije postaje urednik kulturnog programa Radija Studija B.

Velja Pavlović, Velimir Pavlović, sahrana
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bio je i prvi urednik televizijskog programa Studija B, koji je posle samo 45 minuta emitovanja zabranjen policijskom akcijom 28. marta 1990. godine.

Jedno vreme radio je u Kulturnoj rubrici dnevnog lista Politika, bio je polovinom devedesetih i urednik kulturnog programa Televizije Politika, a pisao je za „Ilustrovanu politiku“, NIN, „Vreme“, „Monitor“, „Rok“, „Politikin zabavnik“, „Pravoslavlje“…

Na radiju je ostavio pečat autorskom emisijom „Kultura na raskršću“, a na televiziji „Kulturni kalendar“, „Nivo 23“, “Nivo politika” i serijalom „Duhovnici“.

Kada se navršavalo dve decenije emitovanja emisije „Nivo 23“ objavljene su dve knjige sa razgovorima iz te emisije tokom devedesetih godina, u kojoj su, između ostalih, gostovali Vladeta Jerotić, Raša Livada, Dragan Nikolić, Milan St. Protić, Nikola Milošević, Svetislav Basara, Dragoslav Mihailović, Nebojša Ðukelić, Peca Popović…

Za života ovenčan je Nagradom Narodnog muzeja u Beogradu i Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Komemoracija Velji Pavloviću biće održana, kako je saopštila njegova matična medijska kuća, kada se za to budu stekli epidemiološki uslovi.

Bonus video:

Sahrana Laneta Gutovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar