Foto: Promo

U petak 3. marta, u 13 časova, u gradskoj opštini Grocka, održaće se tribina "Beograd za početnike" pod nazivom "One su menjale Srbiju". Gošća je novinarka Smiljana Popov, a moderatorka je Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka, kaže se u saopštenju organizatora.

Između ostalog, biće reči o Dragi Dimitrijević Dejanović, srpskoj društveno-kulturnoj aktivistkinji, uciteljici, glumici i pesnikinji koja se prva javno zalagala na pravo Srpkinja da se obrazuju i rade, Katarini Milovuk, pravoj heroini borbe za ženska prava, osobi koja je trčala daleko ispred svog vremena, Dragi Ljočić, prvoj srpskoj lekarki, Nadeždi Petrovic, slikarki i ženi zvanoj Hrabrost.

Takođe, pričaće se i o Isidori Sekulić, prvoj ženi akademiku u istoriji Srbije kojoj čaršija nikad nije oprostila što je bila toliko obrazovana, Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji (ali i jednoj od prvih u Evropi), Mariji Magi Magazinović, prvoj srpskoj novinarki i ženi koja je donela moderan balet u Srbiju, Danici Jovanovic, srpskoj slikarki koja je pripadala generaciji srpskih modernista, koji su umetničko školovanje započeli pocetkom 20. veka, a njihov kreativni uspon su prekinuli Balkanski i Prvi svetski rat i koju je austrougarska vojska streljala zbog njenog rodoljublja na početku Velikog rata.

I za kraj, pričaće se i o čuvenoj Kseniji Atanasijević, prvoj ženi doktoru nauka u Srbiji, najpoznatijoj srpskoj filozofkinji koja je bila i prva žena izabrana za docentkinju na Univerzitetu u Beogradu. Etnolog dr Tihomir Đorđević joj je te 1924. godine poželeo dobrodošlicu u patrijarhalni profesorski lobi: “Čestitam koleginice. Dobrodošli u pakao”.

Koliko je genijalnih i plemenitih umova nepravedno proterano iz istorije i zaboravljeno jer su bile žene… Te hrabre, samosvojne Srpkinje, morale da se suprotstave porodici, čaršiji, kraljevima i ministrima – da bi dobile pravo da se obrazuju i rade, kaže se u najavi ove tribine.

Bonus video: Irfan Mensur o Žarku Lauševiću