Silvija Plat Foto:Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Autorka Elin Kulhed napisala je roman "Euforija", fiktivnu biografiju briljantne književnice Silvije Plat, spajajući činjenice iz njenog života sa zamišljenim detaljima iz njenog emotivnog života.

Godina je 1961. Silvija je trudna s drugim detetom i blista od sreće. Sa suprugom Tedom Hjuzom upušta se u renoviranje stare kuće u Devonu i podizanje porodice u sopstvenom kraljevstvu daleko od prljavog užurbanog grada. Pre nego što su dobili decu, Ted je bio njen partner u svemu, ali sada se Ted sve češće povlači u svoj studio da piše. Silvija je napuštena, želi da piše, da živi punim plućima i ostavi svoj trag u svetu. Ali Ted je napušta, odlazi kod ljubavnice u London. Silvija je opijena svojom snagom i uništena gubitkom. Ushićena, oseća da je njena stvaralačka moć na vrhuncu. Odlučuje da umre, ali pre smrti ispisuje stranice koje će joj obezbediti večnost.

Silvija Plat Foto:CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Elin Kulhed je postala opsednuta životom i delom Silvije Plat kada se našla u sličnoj situaciji kao slavna pesnikinja: majka maloletne dece i supruga pisca koja traži način da se posveti svom stvaralaštvu. Roman „Euforija“ je delo istorijske fikcije upotpunjeno pedantnim istraživanjem i proučavanjem dnevničkih zapisa Silvije Plat.

Foto:Promo

Silvija Plat ( 1932 – 1963) bila je američka pesnikinja, književnica i autorka pripovedaka. Rođena je u Bostonu (Masačusets) i studirala je na Smit koledžu i Njuham koledžu na Univerzitetu Kembridž, pre nego što je postala poznata pesnikinja i književnica. Bila je žena pesnika Teda Hjuza za koga se udala 1956; zajedno su živeli u SAD-u i Engleskoj i imali su dvoje dece, Fridu i Nikolasa. Njena prva zbirka pesama „Kolos“ objavljena je 1960. godine, iste godine kada je rođena Frida. Platova je najveći deo svog zrelog doba bolovala od depresije i izvršila je samoubistvo 1963. u tridesetoj godini života trovanjem plinom, stavivši svoju glavu u rernu.

Šest godina kasnije, Tedova druga žena Azija, oduzima sebi život na identičan način – gde, nažalost, strada i njena četvorogodišnja ćerka.

Ted je dugo izbegavao da govori o Silvijioj smrti, sve do 1998. godine, kada izlazi njegova zbirka pesama „Rođendanska pisma“, u kojoj je opisao svoj odnos sa njom. Iste godine kada je zbirka objavljenja Ted umire.

Silvija Plat je značajno unapredila žanr konfesionalne poezije i poznata je po dve objavljene zbirke pesama – „Kolos i druge pesme“ i „Ariel“. Godine 1982. posthumno je osvojila Pulicerovu nagradu za zbirku „Sabrane pesme“. Autorka je delimično autobiografskog romana „Stakleno zvono“ koji je objavljen nedugo pre njene smrti.

Silvija Plat Foto:ANL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Roman „Euforija“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Bonus video: Vida Ognjenović o knjizi Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar