Foto: B. Abdulović/Promo

Prvo izvođenje lutkarske predstave za decu „Per Gint u kraljevstvu trolova“ po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Isidore Goncić, zakazano je za petak, 24. februara sa početkom u 18 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Inspirisan dramom Henrika Ibsena, Đorđe Kosić je objasnio ko je Per Gint i ko su „trolovi“ u njegovoj priči:

– Postoje različita predanja o Per Gintu. Najpre na ovo ime nailazimo u jednoj norveškoj bajci, gde je je on usamljeni lovac koji se suočava sa trolovima. Кasnije o Peru, na jedan drugačiji način, piše Henrik Ibzen i on objašnjava šta znači biti čovek sa odgovornostima, a šta biti „trol“ i bežati od njih, i upravo ta glavna tema ostala je prisutna i u našoj, ponešto vedrijoj, verziji ove priče. A trolove je najlakše objasniti ovako – kao što u našem folkloru postoji Baba Roga, kojom roditelji plaše decu – tako u Norveškoj postoje trolovi. Opisi trolova se razlikuju od priče od priče: oni mogu biti čudovišno ružni i spori, ili izgledati i ponašati se kao ljudska bića. U nekim pričama, trolovi se kriju od sunca jer ih ono pretvara u kamen. Posebno veliki trolovi koji su se zatekli van svojih pećina u zoru su na taj način, prema predanju, postali deo planinskih pejzaža.

Foto: B. Abdulović/Promo

Kroz ovu maštovitu predstavu publika će se upoznati i sa rečnikom koje trolovi vole da kroiste, dodaje rediteljka Isidora Goncić.

– Kao, na primer, čmrlj – izmišljena reč koja može da znači bilo šta. Žbađ – trolovi, iako je to malo poznato, strašno vole pivo i zato im je ova reč posebno draga jer označava penušavu tečnost koja se formira pri dnu pivske flaše. Frcokla – osoba sa kovrdžavom kosom, andrmolje – dronjci, nepotrebne stvari, drangulije, hvatati zjale – besposličiti…

U predstavi igraju Đorđe Stojković, Katarina Dimitrijević, Ivana Adžić, Nenad Radović i Ana Adžić.

U autorskom timu su i Milan Miladinović (scena, kostim i lutke), irena Popović (kompozitor), Jovana Ikonić (koreograf) i Nikola Dragović (asistent kompozitora).

Foto: B. Abdulović/Promo

– „Per Gint u kraljevstvu trolova“ je priča o odgovornostima, odrastanju, hrani, smehu, spavanju, igri, i najvažnijem pitanju od svih: zašto svaki dan ne večeramo čokoladu? – naglasio je Kosić.

Bonus video: Pola veka našeg najvećeg lutkaskog pozorišta Pinokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar