Foto: BERTRAND PARRES / AFP / Profimedia

Džejms Franko glumiće Fidela Kastra u filmu "Alina of Cuba" o ćerki kubanskog lidera Alini Fernandez koju igra Ana Viljafanje. Ostvarenje koje je rađeno po scenariju pisca Hozea Rivera i Nila Kruza dobitnika Pulicerove nagrade, prikazaće istinitu životnu priču Fernandezove, ćerke Kastra i njegove ljubavnice Natali Nati Revuelte (igraće je Mia Maestro).

Foto: Circa Images / Zuma Press / Profimedia, EPA-EFE/JUAN HERRERO

Ko je Alina Fernandez

Alina Fernandez (66) je saznala da je Kastrova ćerka tek sa 10 godina, kada joj je majka otkrila istinu nakon što je Fidel godinama tajno posećivao porodičnu kuću. Nati Revuelta je kasnije svu svoju ušteđevinu dala svojoj ćerki i njenom doktoru kako bi finansirala početne faze komunističke revolucije, piše „Deadline“.

Fernandezova je postala antikomunistička aktivistkinja koja je više puta hapšena zbog pokušaja da napusti Kubu, a zabranjeno joj je da putuje van zemlje. Na kraju je 1993. prebegla u Španiju sa lažnim papirima, noseći periku o čemu su pisali svi mediji. Sada živi u Majamiju.

Foto: MARIO TAMA / AFP / Profimedia

Tokom života Alina je postala jedan od najotvorenijih Kastrovih kritičara. U intervjuu 2008. za časopis „Foreign Policy“ rekla je da je bila bliža svom ujaku, Raulu Kastru, nego svom ocu. Rekla je da joj je Raul, koji je nasledio njenog oca na mestu kubanskog predsednika, pomogao u nekoliko navrata.

Foto: Pam PRICE / AFP / Profimedia

– Uvek je bio osoba kod koje si mogao da odeš i zatražiš pomoć svaki put kada imaš neki problem. Lično sam par puta tražila njegovu pomoć, a on je uvek bio tu za mene. U porodici mi je on jedini pomogao. Po mnogim pitanjima, Fidel nije bio od bilo kakve pomoći – rekla je Fernandezova.

Njena tetka, Huanita Kastro, tužila ju je za klevetu zbog odlomaka u njenoj autobiografiji. Španski sud je 2005. godine naložio Alini da plati 45.000 dolara Kastrovoj, koja je rekla da knjiga kleveta njenu porodicu.

Foto: Benjamin E. „Gene“ Forte / ADMedia / Profimedia

– Ljudi koji su juče jeli sa Fidelovog tanjira dolaze ovde i žele novac i vlast, pa govore šta hoće, čak i ako to nije istina… Deo moje porodice je odgovoran za mnogo stradanja na Kubi, to ne možete promeniti. Ali, niko nema pravo da vređa Fidelovu porodicu – rekla je tada Huanita.

Engleska verzija, objavljena pod naslovom „Kastrova ćerka: Memoari izgnanika sa Kube“, izostavlja uvredljive pasuse.

Džon Martinez O’Felan, vodeći kreativni producent projekta „Alina od Cuba“  kaže za „Deadline“ da je od početka filma, njihov fokus bio da proizvedu umetnički film koji predstavlja latinoameričku istoriju. Kao deo medijskog paketa filma, O’Felan je takođe pokrenuo prateći dokumentarac „Revolution’s Daughter“, koji se snima na lokaciji zajedno sa Alinom i režiserom Tadeusom D. Matulom nagrađenim Emi priznanjima. Pored pogleda iza kulisa Aline Fernandez, „Revolution’s Daughter“ će istražiti istorijski i moderni pogled na kubansku istoriju i samu Alinu.

Bonus video: Život Džeki Kenedi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar