Željko Nikolić Foto: Printscreen/YouTube/Zeljko Nikolic

Muzičar Željko Nikolić, frontmen benda Roze poze, preminuo je u Beogradu sinoć u 65. godini.

Željko Nikolić, koji je poslednjih godina bio nepokretan, preminuo je tragično, od posledica požara, saopštili su muzičarevi prijatelji na Fejsbuku.

Nikolić je rođen 1957. godine, a prvi profesionalni angažman imao je u grupi Zebra. U Beogradu je polovinom osamdesetih godina, zajedno s Vladom Čalićem osnovao bend Roze poze. Grupa je 1989. godine objavila maksi singl „Daj gol“.

U bendu je najpre kao vokal bio Oliver Đurić, koji je pevao na demo snimcima, u vreme kada je pripreman materijal. Ali, Đurić je ubrzo nakon toga napustio bend, a mesto pevača preuzeo je na sebe gitarista, i inače apsolutni sluhista, Željko Nikolić.

I godinu dana nakon što je singl „Daj gol“ postao hit, naročito među navijačima, Roze poze su objavili istoimeni debi studijski album. Samo dve godine kasnije objavljuju i album „Besindžer & Dilindžer“, a 1993. „Rokenrol Dendi“.

Usledilo je 1995. izdanje „Da li si to ti“, a potom i „Zakopano blago“, s kojeg se izdvojio hit „Pola grada zna, pola saznaće“.

Bend je 2002. godine prestao da radi, da bi 2010. ponovo počeli da svraju, objavivši izdanje „Ko je rek’o rokenrol?“, kojeg su smatrali vrhuncem svoje karijere u autorskom i izvođačkom smislu. Željko Nikolić je jednom ocenio kako je to njegov „najbolji album u karijeri“.

Bonus video: Glas, dirka, bas