Žan Žak Roskam Galija Foto: promo

Žan Žak Roskam, nekadašnji gitarista i kompozitor grupe Galija, koji je sa ovim sastavom snimio pet albuma, juče je preminuo, saopštio je njegov srpski bend.

„Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista i kompozitor koji je obeležio značajan deo Galijine karijere. Izuzetno šarmantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac sa Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pesama kao što su ‘Žena koje nema’, ‘Nebo nad Makarskom’, ‘Pevaju jutra’, ‘Ljubavna pesma’, ‘Proleće’ i ‘Moskva-Balkan’. Posebno zapažen je bio njegov vokalni doprinos u šaljivim pesmama ‘Ljubavna pesma’ i ‘Zebre i bizoni'“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici grupe Galija na Fejsbuku.

„Žak je sa Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava centru kojim je Galija obeležila 35 godina postojanja. Grupu Galija za Žan Žaka vezuju izuzetno lepa sećanja i neverovatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru”, piše u saopštenju.

Roskam je došao 1984. godine u tadašnju Jugoslaviju, nakon što ga je dovela ljubav prema devojci iz Makarske, a ispočetka je svirao sa Peđom D Bojem. Kada se klavijaturista Saša Lokner, dotadašnji član Galije, priključio Bajagi i Instruktorima, Galija je u potrazi za drugim klavijaturistom naišla na Roskama i on je postao drugi gitarista benda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar