Preminuo Žan-Žak Beneks – reditelj filma „Beti Blu“

Kultura 15. jan. 202209:48 > 23:18
Podeli:
Žan-Žak Beneks Jean-Jacques Beineix
Žan-Žak Beneks Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / Profimedia

Francuski reditelj Žan-Žak Beneks, autor kultnih filmova "Beti Blu" i "Mesec u slivniku", umro je u 76. godini, objavila je njegova porodica.

Autor, koji se široj publici predstavio filmom „Diva“ 1981, a proslavio filmom „37.2 stepena ujutru“ iz 1986, pričom o ljubavi i ludilu, adaptaciji romana Filipa Dežana, umro je u svom pariskom domu nakon duge bolesti.

Bio je devet puta nominovan za uglednu filmsku nagradu Cezar u Francuskoj, a filmom „Beti Blu“ i za Oskara za najbolji strani film koji je otkrio glumicu Beatris Dal u ulozi Beti.

Film Beti Blu Betty Blue
Film Beti Blu Foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Rođen u Parizu, Žan-Žak Beneks počeo je da studira medicinu, a zatim se pripremao za studije režije koje nije uspeo da upiše. Već prvim projektom stekao je publicitet, spotom protiv AIDS-a, no nakon nekog vremena odustao je od snimanja reklama.

Njegov prvi igrani film, psihološki triler "Diva" o mladom poštaru opsednutom operskom divom, osvojio je četiri Cezara – francuski ekvivalent Oskara – i smatra se kultnim klasikom.

Ostvarenje "Mesec u slivniku", sa Žerarom Depardjeom i Nastasjom Kinski u glavnim ulogama, bilo je loše prihvaćeno od strane kritike, a Beneks je priznao da "nikad nije preboleo" to što je film na premijeri na Kanskom festivalu 1983. godine bio izviždan.

Nakon uspeha "Beti Blu", Beneks se upustio u veliki rizik saradnje sa holivudskim studijima. "Odlučio sam da prošetam preko minskog polja... da večeram sa đavolom", rekao je kasnije. Ali odbio je ogromne mogućnosti devedesetih – uključujući priliku da režira "Osvetnike" i "Ime ruže".

Žan-Žak Beneks Jean-Jacques Beineix
Žan-Žak Beneks Foto: Olivier Laban-Mattei / AFP / Profimedia

Nakon "37,2 stepena ujutru" snimio je još nekoliko filmova, redom neuspešnih, a zbog nekih se prezadužio. Snimao je dokumentarne filmove za televiziju, a 2016. bio je predsednik žirija 29. Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju.

Bonus video: Roberto Benjini

Komentari

Vaš komentar