Huan Marse Foto: Europa Press / Zuma Press / Profimedia

Španski pisac Huan Marse preminuo je danas u 88. godini života, saopštili su njegovi literarni agenti, ne precizirajući uzrok smrti.

Huan Marse jedan je od najcenjenijih savremenih romanopisaca u Španiji, a 2008. godine osvojio je i nagradu Servantes, najveće književno priznanje za autore sa celokupnog španskog govornog područja.

Marseovo najznačajnije delo je roman „Poslednje popodne sa Terezom“ objavljen 1965. godine, koji prati priču o dogodovštinama adolescenta iz radničke klase u Barseloni koji pokušava da zavede devojku iz više klase.

Nakon ove knjige, Marse je dožiljavao uspehe i sa brojnim drugim romanima u kojima slika promene u Španiji pod Frankovim režimom i nakon njegovog pada.

Pored „Poslednjeg popodneva sa Terezom“, na srpskom jeziku objavljeni su mu i romani „Dvojezični ljubavnik“, „Repovi guštera“, „Radosne vesti na papirnim avionima“ i „Devojka u zlatnim gaćicama“.
Marse je rođen u Barseloni 1933. godine kao Huan Faneka Roka, a pošto mu je majka preminula na porođaju usvojila ga je porodica čije je prezime preuzeo. Prve radove objavio je već sa 14 godina.

Marse se, pored književnosti, bavio i novinarstvom i pisao je scenarija za filmove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare