Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Čuveni holivudski scenarista i producent Norman Lir preminuo je danas u 101. godini.

Lir, koji je, po mnogima, napravio revoluciju u američkoj komediji smelim i popularnim sitkomima s početka sedamdesetih, kao što su „Svi u porodici“ i „Senford i sin“, preminuo je u svom domu u Los Anđelesu prirodnom smrću, potvrdio je publicista scenariste i producenta za „Varajeti„.

– Norman je živeo život pun kreativnosti. Duboko je voleo Ameriku i proveo ceo život pomažući da se sačuvaju njeni temeljni ideali pravde i jednakosti za sve. Poznavati ga i voleti ga bio je najveći dar – navela je Lirova porodica u saopštenju.

Norman Lir je rođen 27. jula 1922. u Nju Hejvenu, u porodici Jevreja ruskog porekla. Upisao je najpre bostonski Emerson koledž, da bi ga potom napustio, prijavivši se u američko ratno vazduhoplovstvo. Te 1942. godine služio je kao radio-operater i nišandžija na bombarderima B-17 u operacijama u Evropi.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, Lir se preselio u Los Anđeles. I vrlo brzo u srcu Holivuda počinje da piše, u partnerstvu s Edom Simonsom. I do proboja su došli kad su počeli da pišu za Dina Martina i Džerija Luisa, tada popularne glumce i komičare. Ubrzo počinje da dobija narudžbine za šoubiz emisije Marte Rej, Tenesija Ernija Forda, Selest Holm i Džordža Gobela, da bi tokom šezdesetih godina počeo da radi TV specijale u kojima su glumili Bobi Darin, Deni Kej, Endi Vilijams i Henri Fonda.

Oprobao se i u pozorištu i TV dramama, ali je, kao vrsni komični scenarista bio nominovan za Oskara 1968. za scenario koji je uradio po priči Roberta Kaufmana –  „Razvod na američki način“.

Ali,  najveći uspeh doživeo je kada je 1971. godine počela da se prikazuje serija „Sve u porodici“ (All in the Family) na kanalu CBS. Bila je inspirisana britanskom serijom „Dok nas smrt ne rastavi“, ali je punih pet godina bila ubedljivo najgledanija američka serija. Bio je to i prvi američki sitkom koji se snimao pred publikom uživo. Iako popularna izazivala je i dosta kontroverzi zbog korišćenja pežorativnih i politički nekorektnih izraza za crnce, Portorikance i homoseksualce, a nekim gledaocima je smetalo i što se u seriji, čiji je glavni junak bio radnik iz Kvinsa Arči Banker, prvi put može čuti povlačenje vode u toaletu…

Lir je za života ovenčan brojnim nagradama, od Emi, preko Pibodi do Marijan Anderson.

Iza sebe je ostavio suprugu Lin Dejvis i šestoro dece.

Bonus video: Džek Dimić u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar