Foto:Sharifulin Valery / TASS / Profimedia

Cenjeni gruzijski reditelj Otar Joselijani preminuo je juče u 89. godini.

Otar Joselijani, najpoznatiji po ironičnoj skici gruzijskog života, filmu „Pastorala“, pripadao je generaciji koja je mnogo dala gruzijskoj kinematografiji.

Ova kinematografija je u sovjetskom periodu od 1960. do 1980. godine iznedrila neka od najznačajnijih imena svetske kinematografije među kojima su, pored Joselijanija, bili i Sergej Paradžanov, Đorđi i Elmar Šengelaja…

Joselijani je rođen u Tbilisiju i studirao je film u Moskvi tokom pedesetih godina. Svetsku pažnju privukao je s filmovima „Falling Leaves“ i „Pastorala“, a u Francusku se preselio osamdesetih godina. Upravo u toj zemlji snimio je film „Favourites of the Moon“, koji je ovenčan Fipresci priznanjem na Venecijanskom filmskom festivalu, podsedća BBC.

Pre 21 godinu osvojio je dve nagrade u Berlinu za film „Ponedeljak ujutru“, između ostalog i Srebrnog medveda za najbolju režiju ovog ostvarenja, a 2016. na Filmskom festivalu u Minhenu uručena mu je nagrada za životno delo.

Foto:TIZIANA FABI / AFP / Profimedia

– Otar Joselijani imao je sopstveni stil, što je karakteristika sjajnih reditelja, a njegovi filmovi doneli su međunarodna priznanja našoj zemlji u raznim prilikama – naveo je nakon vesti o smrti premijer Gruzije Irakli Garibašvili.

Sam reditelj govorio je kako je „kinematografija nazvana desetom muzom, jer je posebna umetnost“, dodavši:

– Jezik njenih visokuumetničkih dela ne može se preneti i prevesti na jezik reči…

Bonus video: Domaći slikari rade na filmu Seljaci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar