"Krvava bajka" u kamenu: Živkovićev spomenik u Šumaricama Foto: Shutterstock/DMZ001

Vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu, preminuo je u petak u 93. godini. Živković je u kamenu ovekovečio stihove "Krvave bajke" Desanke Maksimović.

Među Živkovićevim najznačajnijim delima su spomenik V/3 u Šumaricama kod Kragujevca, Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleksa na Kadinjači.

Foto: Shutterstock

Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom „Fejsbuk“ profilu da je Živković svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.

Foto: Shutterstock/Oma Photography

Taj umetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar