Podeli
Foto:Screenshot

Muzičar Branko Marušić Čutura, jedan od pionira rokenrola na području nekadašnje Jugoslavije, preminuo je danas u 82. godini u Beogradu, saznaje Nova.rs.

Branko Marušić Čutura, nekadašnji član sastava Džentlemeni i dugogodišnji solo muzičar, najstariji aktivni rok muzičar na Balkanu, preminuo je posle duže bolesti, a tužnu vest preneli su njegovi prijatelji na društvenim mrežama.

Rođen je u Aleksincu 1939. godine, ali su ga još kao bebu roditelji doneli u Beograd. Rokenrolom se, kako je pričao, “zarazio” još krajem pedesetih godina, pre nego što su u Beogradu osnovani prvi rok bendovi. Nastupao je prvo u Duetu Kosovac, a potom je kao ritam gitarista i pevač nastupao sa Albatrosima, iz kojih će sredinom šezdesetih nastati grupa Džentlmeni u kojoj je svirao sa braćom Dragijem i Žikom Jelićem.

Sa Džentlmenima je snimio dva EP-a, “Idi” (1968) i “Slomljena srca” (1969), a 2006. njihove pesme objavljene su kao “Antologija” u izdanju PGP RTS-a. Marušić je i autor stihova za mnoge pesme ne samo Džentlemena nego i drugih domaćih bendova iz šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nakon razlaza sa Džentlmenima, Marušić je osnovao grupu “Dah”, kada je nastao i njegov najpoznatiji hit “Noćna buka” (1973). Tokom sedamdesetih godina nastavio solo karijeru i snimio je singl “Kuća bez broja” (1975).

Kompilacija njegovih pesama “The Best of 1968 – 1990” objavljena je 1994. u Beogradu, a među njima su i “Veseli svet”, Hellule, Hellule”, “Odlazi voz”, “Ne dam se”…

Koncertom u beogradskom Dadovu 2018. godine obeležio je “pola veka i deceniju” na sceni.

Osim muzikom, Marušić se bavio i pisanjem, a bio je i pasionirani fudbaler.

“Prestaću kad budem prestao sve. To je deo mog života, i još imam šta da kažem. Naravno, čovek ne može da se umori od onoga što voli da radi. A muzika je ceo moj život”, rekao je u jednom intervjuu prošle godine.

Komentari

Vaš komentar