Tom Verlaine Foto: Mairo Cinquetti / Splash / Profimedia

Kultni američki muzičar Tom Verlejn, osnivač i frontmen uticajnog pank benda Television, preminuo je juče u Njujorku u 73. godini.

Pevač, gitarista i kantautor je umro okružen prijateljima, posle kraće bolesti, saopštila je Džesi Peris Smit, ćerka pank ikone Peti Smit, dodavši:

– Tomova vizija i imaginacija će nam tako nedostajati.

Rođen kao Tomas Miler u Nju Džersiju, upisaće se u istoriju muzike kao deo sastava Television, koji je osnovao sa Ričardom Helom i Bilijem Fikom.

Sa samo pet godina počeo je da svira klavir, ali kada je čuo Stena Geca prešaltao se na saksofon. Ali, kada je kao tinejdžer odslušao pesmu Rolingstonsa „19th Nervous Breakdown“ ponovo je promenio instrument – uzeo je u ruke gitaru koji će postati njegov zaštitni znak.

Verlejn i Hel odrasli su u Leksingtonu u Kentakiju. Živeli su samo nekoliko kilometara od ustanove za lečenje narkomanije, koju su „od milja“ zvali „Narko“. Žudeći za boljim životom daleko od Kentakija, dvojica šesnaestogodišnjaka pobegli su najpre na jug, ali su na kraju, ipak, završili u Njujorku.

– Tom je imao izvrstan osećaj za umetnost. Voleo je fri džez, kakav su pravili Albert Ajler i Erik Dolfi i poeziju koja je, poput one Džeka Keruaka, rušila sve granice i bila oličenje duhovne žudnje i humora – zapisao je Hel u svojim memoarima.

Obožavajući francuskog pesnika Pola Verlena Miler menja ime u Tom Verlejn i s prijateljima postaje nezaobilazni deo njujorške pank scene u povoju. Najpre su nastupali kao Neon Boys, da bi posle dolaska gitariste Ričarda Lojda promenili ime u Television. Marta 1974. godine imali su prvu svirku. Bez njih, naročito Toma, Njujork i legendarni klubovi kao što su bili CBGB i Maksvel nikako ne bi bili isti.

Čitave tri godine sastav Television radio je debi albumu „Marquee Moon“. Posle samo godinu dana od prve svirke Hel napušta bend, a umesto njega dolazi Fredi Smit. I album prvenac objavljen je tek 1977. Usledio je „Adventure“, ali iako su oba izdanja grupi donela izvrsne kritike, tržište nije baš blagonaklono reagovalo. No, ispostaviće se da su njihova izdanja postala kameni temeljci pank ere. Samo je debi album benda „Marquee Moon“ od onih koji je uticao na generacije i generacije muzičara…

– Navedite mi deset minuta muzike bolje od one na „Marquee Moon“. Ne možete. Savršena je – naveo je u svom oproštaju od Verlejna fornten sastava Mogwai Stjuart Brejtvejt.

Bend Television se jula 1978. godine razilazi, a Verlejn početkom osamdesetih započinje solo karijeru, tokom koje objavljuje niz primećenih albuma, kakvi su „Dreamtime“ (1981), „Words from the Front“ (1982) i „Cover“ (1984).

Jedno vreme, kako podseća „Gardijan„, živeo je Tom Verlejn i u Engleskoj.

S nekadašnjim kolegama iz sastava Television okupio se ponovo u dva navrata – jednom 1992. godine, kada su objavili i treći album „Television“, i 2001. godine. Poslednju turneju održali su 2019. godine.

Nije slučajno što je vest o smrti Verlejna stigla baš od ćerke Peti Smit. Jer, svojevremeno su Verlejn i Peti Smit bili u ljubavnoj vezi, ali i kada su tih 70-ih okončali intimno prijateljstvo, nastavili su da se druže i sarađuju.

Učestvovao je u stvaranju kultnog albuma kantautorke – „Horses“ iz 1975. godine, a kasnije i izdanjima „Gone Again“ (1996) i „Gung Ho“ (2000).

I kada je Smitova gostovala na Egzitu 2009. Verlejn je svirao s njom.

Peti Smit se oprostila od njega emotivnom porukom na društvenim mrežama. Uz zajedničku fotografiju iz davnih dana napisala je stih:

„Bilo je ovo vreme kada je sve izgledalo moguće. Zbogom Tome…“

Od Toma su se oprostili Suzana Hofs iz Benglsa, Blondi, Turston Mur, Vernon Rid… A Majkl Stajp je kratko napisao:

„Izgubio sam heroja…“

Bonus video: Glas, dirka, bas