Miodrag Maticki Foto:Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

Književnik i istoričar književnosti Miodrag Maticki preminuo je u 80. godini, a sahrana je sutra od 13 sati na Novom groblju u Beogradu.

Miodrag Maticki rođen je 1. novembra 1940. godine u Velikom Središtu kod Vršca. Na Filološkom fakultetu diplomirao je 1963. godine, magistrirao dve godine kasnije i doktorirao je 72 godine. Bio je član Odbora za istoriju književnosti i član je Odbora za narodnu književnost SANU.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je i direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, član UO Matice srpske, član UO Andrićeve zadužbine i Zadužbine „Dositej Obradović“, a potom i predsednik Skupštine Vukove zadužbine.
Uz svoj rad iz oblasti istorije i teorije književnosti, istorije srpskog jezika i uređivanje književnih časopisa objavio je i dve zbirke pesama „Kroz prsten jabuku“ i „Kirvaj“, 10 romana, među kojima su „Treći konj“, „Gluva lađa“, “Ludi pesak”, “Idu Nemci”, „Delta“ “Ceger pun ljubavi”, kao i knjige pripodaka „Svakodnevno hvatanje veverice“, „Deseti za molitvu“, „Senovite priče“…

Objavio je i više od 10 knjiga posvećenih narodnoj književnosti, prozi srpskih pripovedača, istoriji srpskog jezika, a priredio je i više izdanja i antologija domaće književnosti.

Miodrag Maticki preminuo je u utorak u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar