Foto:MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Semjuel E. Rajt, glumac koji je pozajmio glas Sebastijanu u "Maloj sireni" i igrao Dizija Gilespija u filmu „Ptica“ Klinta Istvuda, preminuo je u 75. godini u Njujorku, preneli su svetski mediji.

Vest o njegovoj smrti potvrđena je juče i na zvaničnoj stranici njegovog rodnog grada Montgomerija na Fejsbuku.

„Danas grad Montgomeri tuguje zbog odlaska Sema Rajta. Sem je bio inspiracija svima nama, a sa porodicom je osnovao konzervatorijum u Hadson Valiju. Sem i njegova porodica uticali su na mnoge mlade u Hadson Valiju uvek ih inspirišući da streme višem i kopaju dublje da bi postali najbolje verzije sebe. Pored svoje strasti prema umetnosti i ljubavi prema porodici, Sem je bio najpoznatiji po tome što bi ušao u prostoriju i jednostavno uneo čistu radost onima sa kojima je bio u dodiru. Voleo je da zabavlja, voleo je da izaziva osmehe kod ljudi, da se smeje i voli“, navedeno je u saopštenju.

Semjuel E. Rajt rođen je 1946. godine, a glumom i pevanjem profesionalno je počeo da se bavi u originalnoj postavi mjuzikla „Isus Hrist superstar“ na Brodveju 1971. Bio je nominovan za nagrade Tomi za uloge u mjuziklima „Klinac koji stepuje“ i „Kralj lavova“, a tokom sedamdesetih i osamdesetih godina paralelno sa nastupima u pozorištima gradio je karijeru i na televiziji.

Svetski poznat postao je nakon što je pozajmio glas Sebastijanu u Diznijevom animiranom filmu „Mala sirena“ (1989), a „Under the See“ sa njim kao glavnim vokalom nagrađena je Oskarom za najbolju originalnu pesmu. Glas je Sebastijanu pozajmljivao i u „Maloj sireni 2: Povratak moru“ (2000), „Maloj sireni: Arijelin početak“ (2008) i „Dinosaurusu“ (2000). Igrao je i u nekoliko filmova, među kojima je i biografski film „Ptica“, gde se pojavio kao Dizi Gilespi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar