Krunoslav Šarić Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatski glumac Krunoslav Šarić preminuo je u 79. godini.

Tužnu vest potvrdio je glumac Goran Grgić portalu 24sata.hr.

– Istina je. Kruno je preminuo. Upravo sam se čuo sa njegovom ćerkom. Bez obzira na veliku razliku u godinama, Kruno mi je bio veliki prijatelj. Od njega sam mogao samo da učim – rekao je Grgić.

Krunoslav Šarić rođen je 1944. godine u Derventi. Posle srednje škole studirao je glumu na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, koju je završio 1969. u klasi Koste Spaića. Po završetku studija radio je u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, prvo kao spoljni saradnik, a potom i kao stalni član glumačkog ansambla do odlaska u Zagreb. Ostaće upamćen po ulogama: Ivo Marinović u Vojnovićevoj „Ekvinociji“, Magbet u Šekspirovom „Magbetu“, Bal u Brehtovom „Baalu“, Sabljak u „Orgijama kaluđera“ Janka Polića Kamova i uloge na Dubrovačkim letnjim igrama poput Mortimera u „Eduardu II“, u režiji Georgija Par.

Od 1983. do penzionisanja 2010. bio je stalni član Drame HNK u Zagrebu. Glumio je u filmovima „Okupacija u 26 slika“, „Jovana Lukina“, „Glembajevi“, „Sokol ga nije volio“. U seriji o Vuku Karadžiću tumačio je lik Ljudevita Gaja, a gledali smo ga i u serijama „Nepokoreni grad“, „Dosije“, „Osma ofanziva“, „Mamutica“…

Uvek je bio veran sebi, sa velikim znanjem i besprekornim umetničkim ukusom, birao je uloge na osnovu kvaliteta, a ne kvantiteta, što nimalo nije umanjilo njegove umetničke domete, piše 24.sata.hr.

Bonus video: Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar