Alan Parker, reditelj
Alan Parker Foto: EPA/ASM CORBIS OUT

Poznati britanski reditelj Alan Parker preminuo je u 77. godini, posle duge i teške bolesti.

Parker je filmskoj publici širom sveta postao poznat po filmu „Ponoćni ekspres“ (Midnight Express, 1978) za koji je scenario pisao američki reditelj Oliver Stoun, inspirisan istinitom pričom o mladiću koji je zbog krijumčarenja droge završio u turskom zatvoru. Ovaj film bio je nagrađen Oskarima za najbolji scenario i originalnu muziku, a Parkera je filmska kritika svrstala u velikane kinematografije, navodi londonski „Gardijan“.

Alan Parker je rođen 1944. godine u londonskom kvartu Ajlington, u siromašnom radničkom kraju severnog Londona.

Rediteljsku karijeru započeo je radeći TV reklame, kao uostalom i drugi veliki reditelji njegove generacije – Ridli Skot, njegov brat Toni Skot, Hju Hadson i drugi.

„Za naše karijere se pokazalo da je snimanje komercijalnih reklama bilo izuzetno važno i korisno“, rekao je Parker komentarišući nagrade koje je dobio za reklame za vermut i pivo.

Filmovi koji Parkeru doneli svetsku slavu su, pored „Ponoćnog ekspresa“, ostvarenja „Nema ljutnje“, „Evakuisani“, „Bagzi Maloun“, „Slava“, „Pink Flojd – Zid“, „Anđeosko srce“, „Požar na Misisipiju“ (nominacija za Oskara), „Evita“, „Život Dejvida Gejla“…

Za svoja filmska ostvarenja Alan Parker je osam puta nominovan za nagradu Bafta, tri puta za Zlatni globus i dva puta za Oskara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare