Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Dwyer

Dirigent Džemjs Livajn umro je u 78. godini, tri godine posle skandala oko seksualnog zlostavljanja kojim je okončana njegova karijera, uprkos četrdeset godina provedenih na poziciji muzičkog direktora Metropoliten opere u Njujorku.

Livajn je umro od „prirodnih uzroka“ 9. marta u Palm Springsu u Kaliforniji, rekao je njegov dugogodišnji lekar za Frans pres, potvrđujući informaciju Njujork tajmsa.

Livajn je imenovan za muzičkog direktora Metropoliten opere 1976. godine, a rodom iz Sinsinatija. Transformisao je tu instituciju u jednu od velikih svetskih opera. Zbog Parkinsonove bolesti se 2016. povukao sa mesta muzičkog direktora, ali je dobio titulu počasnog muzičkog direktora operske kuće i nastavio da diriguje.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je ukupno dirigovao orkestrom Metropolitena 2.550 puta.

On je ,međutim, ostao počasni muzički direktor dok nije suspendovan 2017. godine, posle objave svedočenja nekoliko muškaraca, kojim je optužen za seksualno zlostavljanje u Njujork tajmsu i Njujork postu.

U martu 2018. Metropoliten je objavio zaključke svoje istrage koje potvrđuju da postoje verodostojni dokazi o seksualnom zlostavljanju od strane muzičara. Opera je tada ukinula sve funkcije koje je on imao u toj instituciji. Livajn je negirao optužbe, tužio je tu opersku kuću za klevetu i prekid ugovora, a slučaj je rešen dogovorom naredne godine.

Na početku sezone 2018. godine na mestu muzičkog direktora Metropolitena ga je nasledio dirigent Janik Nezet-Segen iz Kvebeka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar