Dimitrije Stefanović, Foto:Wikipedia

Akademik Dimitrije Stefanović, dugogodišnji direktor Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminuo je 1. avgusta u Beogradu u 91. godini, preneo je Tanjug.

Stefanović je rođen u Pančevu 25. novembra 1929. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za germanistiku (engleski i nemacki jezik) 1955. godine, a na Muzickoj akademiji u Beogradu na Odseku za istoriju muzike 1956. godine. Magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu u Oksfordu.

U Muzikološkom institutu SANU prošao je kroz sve stepene naučnih zvanja, od asistenta do naučnog savetnika (1958-2000). Direktor Muzikološkog instituta SANU bio je od 1979. do 2001.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1985. godine. Od 1986. je bio dopisni član JAZU (Hrvatska akademija znanosti i umetnosti), a od 1987. i član SAZU (Slovenska akademija znanosti i umetnosti).

Funkciju generalnog sekretara SANU obavljao je od 2007. do 2015. godine, a sekretar Odeljenja društvenih nauka bio je od 15. juna 2017. Bio je i na čelu Stručnog saveta Arhiva SANU i član Stručnog saveta Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima.

Dobitnik je, između ostalog, Ordena Sv. Save I stepena (1990) i nemačkog Krsta za zasluge sa lentom (1991).

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća porodici, SANU, prijateljima i poštovaocima akademika Stefanovića i naveo da je preminuo „neumorni tragalac za životodavnim korenima srpske muzičke tradicije, vizantijske i staroslovenske“.

„Polihistor dragocenog kova i jedan iz plejade onih velikana koji su čitavim svojim životnim, radnim i etičkim stavom bili i trajno ostaju uzor i inspiracija generacijama. Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu, ali njegovo delo ostaće kao večni trag jednog snažno inspirisanog života posvećenog duhovnom uzdizanju sopstvenog naroda“, navedeno je u telegramu saučešća ministra kulture.

Vreme i mesto sahrane Dimitrija Stefanovića biće naknadno saopšteni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar