Foto: Shutterstock/Jamie Lamor Thompson

Hamilton Bohanon bubnjar koji je svirao sa Marvinom Gejom i Stivijem Vonderom, pre nego što će i sam napisati razne disko hitove i danas korišćene u pesmama Timberlejka i Džej-Zija, preminuo je u petak u 79. godini.

Uzrok smrti nije naveden, prenosi „Gardijan“ pozivajući se na navode lokalnog lista iz Džordžije, iz muzičarevog rodnog grada.

Hamilton Bohanon rođen je u Nunanu 1942. godine u radničkoj porodici. Počeo da svira bubnjeve – tačnije, da udara po kućnom nameštaju – još od malih nogu („od kada sam prvi put čuo diksilend džez bend ‘Tomcats'“, govorio je), a  nakon što se, po završetku srednje škole, preselio u Atlantu počeo je profesionalno da se bavi muzikom, između ostalih, i uz prijatelja Džimija Hendriksa.

Kasnije ga je Stivi Vonder angažovao kao bubnjara u svom pratećem bendu i tako je Hamilton ušao u orbitu čuvene diskografkse kuće „Motaun rekords“. Postao je stalni muzičar Motaunovog benda i pratio na turnejama razne zvezde, od Marvina Geja preko „Temptations“ do Dajane Ros i njenih „Supremes“ – „Nikada nisam bio u raju ali kladim se da je ovo najbliže tome“, izjavio je o svom iskustvu sviranja sa Rosovom.

Potom je započeo solo karijeru. Prvi album pod svojim imenom objavio je 1973. (Stop & Go), a do kraja devedesetih izdao je čak 22 ploče. Svirao je sve do prošle godine.

Iako nije uspevao da uđe na tržište pop muzike, bio je glavna potpora disko bumu sredine od sedamdesetih nadalje, snažno uticao na nastanak fanka i postao jedna od kultnih figura među kolegama.

Njegove semplove koristili su mnogi, od Meri Džej Blajdž, preko Džej-Zija, Džastina Timberlejka, do Snup Doga. Viđen je kao pionir koji je pomogao u promovisanju „4/4“ takta koji je postao neizostavan u disku, a kasnije u haus i tehno muzici.

Didžej Džajls Piterson njegove ritmove je nazvao „briljantnim“ dok je izdavačka kuća „Defected Records“ objavila da smo „ostali bez legende“.

Čitavog života Bohanon je pomagao svojoj zajednici. Sedamdeset pet odsto prihoda poklanjao je najugroženijima.
– Živeo sam tako što sam delio svoje blagoslove sa svima. Delio sam svoje bogatstvo, talenat i vreme – rekao je u jednom intervjuu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar