Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Projekat koji je ranije bio realizovan u nekom periodu je zastao i zahvaljujući Upravnom odboru FCS na čelu sa Miroslavom Lekićem i direktorom Ivanom Karlom, ponovo je pokrenut ali sa novim konceptom, novom verom u domaći film – najavio je Igor Stanković, direktor Mts dvorane po čijim krovom će Filmski centar Srbije u ponedeljak 11. decembra otvoriti Salu srpskog filma.

Povodom otvaranja bioskopske sale Filmskog centra Srbije (FCS) u Mts dvorani, danas su se novinarima pored Igora Stankovića, obratili i Ivan Кarl, v.d. direktor FCS, Miroslav Lekić, predsednik UO FCS, reditelji Srđan Dragojević i Danilo Bećković.

Miroslav Lekić, Ivan Karl Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Mi smo prirodni partneri i veoma aktivno sarađujemo u poslednje vreme sa FCS koji prepoznaje značaj sprske kinomatografije, ne samo kroz finansiranje projekata i kroz podršku, već jednako brine i o plasmanu, promociji i produkciji filmova u nastajanju. Vrata su otvorena i za sve producente, reditelje, filmske autore, direktore fotografije, montažere, da provere kvaliteta filmova svih kategorija, takođe i za premijere, retropsektive, kao i vraćanje unazad i osvežavanje nekih lepih trenutaka koje je srpska kinematograijfa imala u prošlosti – najavio je Igor Stanković.

Sala FCS otvara vrata 11. decembra, a publika će moći da pogleda filmove radnim danima u dva termina, od 17 i 19 časova.

– Krenuli smo od ideje da bi bilo potrebno da imamo jedan prostor koji bi se zvao Srpski bioskop, a sada se zove Sala FCS. Želimo da realizujemo da u bioskopu premijerno prikazujemo domaće filmove a istovremeno i neke koji su postali istorijski. Biće prezentacija domaćih autora i filmskih i televizijskih, i to remasterizovane i digitalne verzije. U periodu pred nama ćemo koncipirati program – naveo je Miroslav Lekić a Ivan Karl je rekao Sala biti izuzetno aktivna a cena ulaznica će biti popularna.

Salu FCS će otvoriti filmovi Srđana Dragojevića „Mi nismo anđeli“ (prvi i drugi deo) i „Parada“, a potom ostvarenja Danila Bećkovića „Mali Budo“ i „Jesen samuraja“.

Dragojević nije krio zadovoljstvo što su baš njegovi filmovi odabrani da otvore ovu salu.

Srđan Dragojević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Drago mi je što sam deo ovog projekta. Prošle godine je bilo 30 godina od snimanje filma „Mi nismo anđeli“ ali nismo uspeli da se organizujemo i to obeležimo, jer glumci mnogo snimaju i teško je bilo uskladiti termine. To je bio moj prvi film, izuzetno je bio gledan u tadašnjoj SR Jugoslaviji ali bilo je vreme sankcija i nije se prikazivao u bivšim republikama. Dobio je poziv samo na jedan mali festival u Peruđi. Ali, čudni su putevi filma i drago mi je što će u okvire ove manifestacije da bude prikazan – rekao je Dragojević i predložio da se posle projekcije organizuju razgovori s autorima.

Danilo Bećković se zahvalio na lepoj ideji i pozivu, kao i odabiru filmova koji će biti prikazani:

– To su sve ostvarenja koja su veoma živa i dan-danas su veoma značajna i ostvaruju uticaj na naše društvo. A živi su i kada je piraterija u pitanju – nasmejao je sve reditelj.

Danilo Bećković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pitanje novinara koja je to sala u Mts dvorani koja će otvoriti vrata za publiku, Igor Stanković je odgovorio da će se to u hodu rešavati, ali nije isključeno ni da bude najveća – sala 1 ili čuvena sala 6, sa 232 mesta, koja je inicijalna zbog opreme koju ima za ove događaje.

Da li je bio raspisan tender za izbor sale, ko je eventulano još konkurisao i ko je doneo odluku da to bude Mts dvorana, Ivan Karl je za Nova.rs odgovorio da je ta odluka odranije doneta, nasleđena je, i da je to dobra saradnja koja dugo postoji i da nije bilo potrebe da se to menja.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na naše pitanje, zašto baš sada na kraju godine, kada se uglavnom sumiraju rezlutati, počinju sa ovim projektom, v.d. direktor FCS je kratko odgovorio da je to zato što je ovo period koji je udaran u bioskopskoj sezoni.

– Mislili smo da je pravi momenat jer kada su festivali, FEST, koji stiže već u februaru, potom FAF, Slobodna zona i drugi, nećemo imati projekcije jer se oni odvijaju u Mts dvorani – dodao je Ivan Karl.

U kojoj sali će biti otvaranje ovog događaja, saznaćemo u ponedeljak, 11. decembra.

Bonus video: Ovacije za ekipu filma „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar