Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstava "Snežna kraljica" prema bajci Hansa Kristijana Andersena, u režiji Damjana Kecojevića, biće prvi put izvedena u nedelju, 29. maja u Malom pozorištu "Duško Radović", najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa Puls teatrom Lazarevac, najmlađim prigradskim pozorištem na teritoriji Beograda.

Glumac Damjan Kecojević, koji je kao reditelj debitovao komadom „Dečak sa koferom“, ovog puta se opredelio za ovu poznatu bajku o prijateljstvu.

Damjan Kecojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– U prvi plan ove priče stavlja pravo iskreno prijateljstvo dečaka Kaja i devojčice Gerde, i ne postoji nikakav romantičan element koji bi ukazivao da će u budućnosti biti emotivni par i to je značajno. Opisuje se momenat kada surova realnost udari u detinjstvo i kada stvari vidimo kroz neko drugo staklo koje nije tako šareno. Tajna je kako se izboriti sa svim novim izazovima i stvari opet videti šareno i pozitivno – objasnio je Kecojević i podsetio da je ova bajka je bila inspiracija za animirani hit film „Frozen“.

Posebno je zanimljivo, istakao je reditelj, što je devojčica Gerda ovde prava heroina, jer je ona ta koja spasava dečaka.

– Ali, ona nije akciona junakinja kao u mnogim filmovima, kada takvi ženski likovi idu prema muškom principu, razvijaju borbu, nasilje, postaju snagatorke. Ona, naprotiv, gura svoju emociju, upornost i borbu putem mudrosti i snalažljivosti i uspeva da spasi prijatelja.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstava je kombinacija lutki i glumaca koji igraju po više likova. Uloge tumače Mladen Lero, Maja Jovanović Spasojević, Miloš Anđelković, Marija Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Nikola Kerkez, Jovana Cvetković, Vladislava Ðorđević i Jelena Ilić.

Autorski tim predstave čine još – scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Aleksandra Lalić, kompozitor muzike Vladimir Pejković i dizajnerka lutaka Sandra Nikač.

„Snežna kraljica“ se nalazi i u selekciji pozorišnog programa Beogradskog letnjeg festivala – BELEF 2022.

Aleksandar Nikolić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Direktor Malog pozorišta „Duško Radović“ Aleksandar Nikolić podsetio je da ovaj teatar prošle godine imao devet premijera, i da su neke predstave realizovane u koprodukcijama. U aktuelnoj sezoni nove predstave su opera za decu „Dečja soba“, Šekspirova tragedija „Romeo i Julija“ i adaptacija „Čarobnjak iz Oza“ u režiji Jagoša Markovića.

– Već 15. juna očekujemo premijeru komada „Demokratija i društvo“ za decu uzrasta 6. i 7. razreda u saradnji sa EU fondovima i nakon toga „Dobrodošlica svetu“ za najmlađe. Kao i predstavu posvećenu 100-godišnjici od rođenja Duška Radovića koju će režirati Bojan Ðorđev – najavljuje Nikolić.

Bonus video: Pozorište lutaka Pinokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar