Premijera: “Smrt gospodina Goluže“ na muziku Ramba Amadeusa

Kultura 10. feb. 202116:50
Podeli:
Predstava Smrt gospodina Goluže. Foto: Pozorište mladih/Promo

Predstava “Smrt gospodina Goluže“ po motivima čuvene novele Branimira Šćepanovića biće premijerno izvedena večeras (19) u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Tekst potpisuje Ana Đorđević, a reditelj je Patrik Lazić.

Uloge tumače Saša Torlaković, Slavica Vučetić, Katarina Marković, Saša Latinović, Kristina Savkov, Slobodan Ninković, Ivan Đurić, Neda Danilović i drugi. Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Milica Grbić Komazec, a kompozitor Rambo Amadeus.

Predstava Smrt gospodina Goluže. Foto: Pozorište mladih/Promo

„… Kada rejting postane jedina svrha, a kada ne postoji niko ko bi kontrolisao i regulisao etičke granice u ganjanju rejtinga, tada započinje naša priča o Goluži. Tada postaje zamislivo da ćemo možda, u bliskoj budućnosti, nečije samoubistvo zaista gledati kao deo televizijskog spektakla. Spektakl je doista postao pogled na svet koji se materijalizovao, kako je Debor pisao u svojoj kultnoj knjizi ‘Društvo spektakla’. Šta nas i ko nas onda sprečava da od nečije smrti napravimo zabavu i spektakl verovatno nezapamćene gledanosti?!”, zapisao je povodom ove predstave Patrik Lazić.

Predstava je rađena u koprodukciji Pozorišta mladih, Novi Sad, “Beoarta” i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Branimir Šćepanović je prema svojoj noveli napisao scenario za film “Smrt gospodina Goluže“ koji je 1982. godine režirao Živko Nikolić sa Ljubišom Samardžićem i Savinom Geršak u glavnim ulogama.

Komentari

Vaš komentar