Bajka o tihom princu i tužnoj princei Foto:Belkisa Abdulović

U Malom pozorištu „Duško Radović“, večeras, 29. septembra od 18 časova, premijerno će biti izvedena predstava za decu „Bajka o tihom princu i tužnoj princezi“ , po motivima bajke H. K. Andersena „Svinjar“ u režiji Aleksandra Nikolića.

Predstava će biti odigrana u foajeu pozorišta, a igra Mladen Vuković i lutke.

U bajkovitom, ne tako velikom, ali cenjenom kraljevstvu koje je nadaleko bilo na dobrom glasu, živeo je jedan tihi princ. Od svih princeza na svetu, princ se zaljubio baš u onu kojoj je bilo najteže privući pažnju – tužnu princezu iz velikog susednog carstva. Kada je princeza ostala neosetljiva na njegove najiskrenije darove i poklone, princ se prerušio u dvorskog svinjara. Prinčevi novi pokušaji udvaranja ovoga puta naišli su na iznenađujući odgovor princeze, nakon čega veliko carstvo više nikada nije bilo isto.

Bajka o tihom princu i tužnoj princei Foto:Belkisa Abdulović

Predstava je zasnovana na Andersenovoj bajci „Svinjar“ koja govori o značaju skromnosti i iskrenosti u ljubavi. Ne baš tako mirisno zanimanje svinjara, kojim se bavio običan narod a ne prinčevi i princeze, pisac je odabrao za prinčevu „ulogu“ upravo da bi se istakla poruka kako nikoga ne treba osuđivati zbog toga kako izgleda. Drugim rečima, odelo ne čini čoveka. Tako svinjar može da po svojoj unutrašnjosti bude princ, i obrnuto. Čovekovu vrednost čini on sam, a ne njegov položaj ili imetak.

Prva repriza predstave „Bajka o tihom princu i tužnoj princezi“ očekuje nas u subotu 8. oktobra u 17 časova.

Bonus video: Pozorište lutaka Pinokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar