Proba opere Don Kihot Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

„Don Kihot“ Žila Masnea, za koji je libreto pisao Anri Kaena po romanu Miguela Servantesa, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, biće prikazan 2. i 5. marta u 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Biće to prva operska premijera u 153. sezoni nacionalnog teatra. Impresivnom ansamblu koji čini više od sto učesnika, diriguje Đorđe Stanković.

– Specifično da je ova produkcija promenila tri direkcije. Započela ju je Jasmina Trumbetaš Petrović, a pa je preuzeo Dragoljub Bajić, pa eto ja na kraju. Smatrao sam da je bilo važno da završimo taj projekat. Posebnu zahvalnost imam prema Ivanu Tomaševu koji je na moj poziv pristao da učestvuje u ovoj produkciji jer je tumačio Don Kihota u Pragu i to u 17 predstava. Mnogo nam znači njegovo iskustvo, dragoceno je jer je on jedan od stubova naše opere – rekao je Nikola Mijailović, direktor Opere.

Proba opere Don Kihot Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

U ravnopravnim podelama u ulozi Dulsineje su Aleksandra Angelov, Željka Zdjelar i Jana Cvetković. Don Kihota tumače Ivan Tomašev, Miodrag D. Jovanović i Stefan Pavlović, a Sanča Pansu Aleksandar Stamatović i Mihailo Šljivar.

– Dugo su trajale pripreme, epidemiološka situacija nas je malo omela, ali sve smo prebrodili. Važno je da smo spremni za prvu opersku premijeru u 153. sezoni. Jedva smo dočekali da radimo kako znamo i kako smo navikli. Rediteljski je malo pomerena u neko današnje vreme, jer i sami vodimo mnogo „donkihotovskih“ borbi i nije bilo teško celu ovu priču provući kroz jednog romantičnog starovremenskog gospodina koji se i danas bori za ljubav i prave vrednosti i njegov duh nam daje putanju kuda i kako treba da se borimo za istinsku lepotu – istakla je rediteljka Ivana Dragutinović Maričić.

Učestvuju Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, a dirigent Đorđe Stanković je podsetio da je pre 19 godina bila adaptacija ove opere na Maloj sceni, sa bardom Živanom Saramandićem i maestrom Angelom Šurevim.

– Radujem se što će ova muzika koja predstavlja poetsku muzičku lektiru biti fini način da se mlade generacije što više približe operi. Nadam se da će lepota Masneove muzike zagrejati srca slušaoca i pobuditi najtananija osećanja koju ova opera nosi – naglasio je Stanković.

Prisećajući se zlatnog doba Beogradske opere, i „Don Kihota“ kao jednog od komada koji su je proslavili, Ivan Tomašev je iskazao želju da ih nova uprava vrati na tu trasu i da iskoristi sve potencijale nacionalnog teatra da ponovo postanu reperezent kulture u svetu.

Ivan Klemenc, Đorđe Stanković, Ivana Dragutinović Maričić, Nikola Mijailović, Ivan Tomašev, Aleksandra Angelov i Aleksandar Stamatović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Aleksandra Angelov, koja tumači Dulsineju, svoju ulogu je posvetila baš maestru Šurevu i velikom Živanu Saramadiću, sa kojim je i te 2003. godine sarađivala.

– Bila je to kamerna verzija „Don Kihota“, ali ja sam mnogo naučila o njih i zato je ovo njima u čast – rekla je Angelov i dodala da su glumačke podele ravnopravne i verujem da će publika uživati.

I njena koleginica Željka Zdjelar se složila i naglasila da je Dulsineja veliki izazov kako u vokalnom, tako i u glumačkom smislu.

– Masne je identifikovao svoju privatnu ljubav jer je tada bio zaljubljen u mecosoprana i inspirisan njenim likom u vreme 350 godina obeležavanja od Servantesovog rođenja, napisao je ovo opersko remek-delo. Sama uloga je složena, jer Dulsineja voli život, ima ljubavnike, uživa u svemu što je čulno dok ne upozna sanjara Don Kihota. A šta je dalje bilo, videćete i čućete.

Aleksandar Stamatović tumačio je Sanča Pansu i u toj čuvenoj podeli pre 19 godina sa Saramadićem i Šurevim, pa je sada istakao da je srećan što će ovu ulogu zaigrati u velikoj operi na Velikoj sceni.

Ivica Klemenc je bio zadužen za scenski pokret i duhovito je objasnio da im je cilj bio da naprave predstavu, koja će biti prijemčivija publici koja nije operska i da tako učine da ovo pozorište može da putuje na druge scene a da ne bude opterećena glamuroznim teretom.

– A to je uobičajeno za opere. Mislim da smo napravili nešto pitko što je dostupno najširoj publici i zahvalan sam direktoru Opere što je bio spreman u svakom trenutku za saradnju – rekao je Klemenc.

Proba opere Don Kihot Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

Mihailo Šljivić, koji takođe igra Sanča Pasu, ne sumnja da će publika uživati:

– Ovo nam treba, velika francuska opera, interesantna je, ima noviteta.

Ovo će biti i povratak Stefana Pavlovića na scenu nacionalnog teatra, a videćemo i mlade snage Janu Cvetković i Mihaila Šljivića.

Svi očekuju uspeh opere „Don Kihot“ koju će, posle mnogo vremena, izvesti više od sto učesnika, a pet činova sa pauzom traju idealnih 90 minuta.

Bonus video: Otvaranje 50. FEST-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar