Foto: Wikimedia Commons, Ivan Dinić/Nova.rs

Nova drama “Poetesa - Milica Stojadinović Srpkinja” po tekstu i u režiji Vide Ognjenović biće premijerno izvedena u nedelju, 4. decembra, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na Sceni “Pera Dobrinović”.

U ekipi predstave, prema rečima Vide Ognjenović, vlada veliko uzbuđenje uoči premijere, a književnica i rediteljka objasnila je i šta ju je ponukalo da komad posveti znamenitoj dami:

– Pojava Milice Stojadinović Srpkinje u književnosti zanimala me još od prvih školskih saznanja. Počela sam opsesivno da se bavim čudnom sudbinom te poetese. Odmah sam videla dramski naboj u tom materijalu, ali mi je bilo jasno da ne treba da pišem biografsku dramu. Mnogo više me zanimao njen ništa manje ‘dramatični’ sukob sa samom sobom – reči su Ognjenovićeve.

Vida Ognjenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Milica Stojadinović Srpkinja bila je, kako je podsetila autorka komada, prva žena pesnikinja u osetljivom periodu buđenja kulturne svesti u današnjoj Vojvodini, kao i da je živela u vremenu kada je branjen srpski jezik.

– Predstavu „Poetesa“ zamislila sam kao scensku raspravu o uzrocima njene nesnađenosti. Ona je, po svemu sudeći, žarko želela da sve poravna, da svoj poetski dar niveliše sa običajima, da ne narušava svoj status udavače i ne zanemaruje porodične obaveze koje je imala kao kćer i sestra, da sanja, da čezne za ljubavlju, da pomiri ljubavna osećanja i smernost. No, nije išlo. Previše je tu bilo nepoznanica za mladu devojku. Moju pažnju je najviše je privukao njen strah od sebe, od svog talenta, i to je bilo središno polazište za moju scensku raspravu – ukazala je Vida Ognjenović.

Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović naglasio je uoči premijere da nije bilo lako ispričati priču o važnim ljudima u srpskoj kulturi Vojvodine.

Milovan Filipović, direktor Drame SNP. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

– Uspeli smo da rekonstruišemo vreme i okolnosti i da probamo da shvatimo kako su se umetnici tretairali tada ,a shvatili smo da je slično i danas. Zaključak je da se malo toga promenilo. Ovo je saradnja SNP i Novog tvrđava teatra koja je i logična i potrebna, jer pozorišni i festivalski budžeti nisu dovoljni da sami realizujemo sadržaje. Udruživanjem dolazimo do novih prestava i to postaje neophodnost – zaključio je Filipović.

Komad „Poetesa – Milica Stojadinović Srpkinja“ je nastao u koprodukciji SNP-a i Udruženja građana “Novi Tvrđava Teatar”.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar