Foto: Promo/Medusa

Premijera debitantskog kratkog igranog filma „Rođenje“ reditelja Stevana Stančevića, u produkciji Udruženja Medusa Culture Hub, biće održana u petak, 18. marta u 20 časova u Akademiji 28, saopštili su organizatori.

O svom ostvarenju, reditelj je rekao da je inspirisan posledicama usled sistematskog eksploatisanja životne sredine, posebno iscrpljivanja reka i jezera.

– Svođenje društva na primitivno organizovanje ljudskih zajednica u plemena, gde je fokusna preživljavanju, a ne življenju, predstavlja prvi stepen sagledavanja problema koji se u filmu prikazuje – istakao je Stančević.

Foto: Promo/Medusa

Akcenat u filmu je na vodi kao izvoru života, pa se u ostvarenju „Rođenje“ čovek i priroda prepliću do neprepoznatljivosti uticaja jednog na drugo. Takođe, ljudska nepromenljivost kroz vekove je deo problema o kojem ovo ostvarenje govori, gde se kroz rađanje ali ujedno i smrt simbolično prikazuje neprestani ciklus spasa i uništenja koji se kao izbor stavljaju pred čoveka.

Kratka forma u kombinaciji sa distopijskim narativom, nešto je što odudara od klasičnog angažovanog pristupa sačinjenog uglavnom od istinitih priča. A film je osmišljen tako da prikaže prirodu nas samih kao i uticaj koji imamo (ili nemamo) na svet oko sebe.

Foto: Promo/Medusa

U saopštenju se navodi da je Udruženje Medusa Culture Hub posvećeno je organizovanju i sprovođenju projekata u sferi kulture. Poseban fokus je na stvaranju nezavisnih filmova i širenju zdravog sistema vrednosti kroz različite kanale. Pored svojih projekata, cilj je i promocija umetnika koji dele slične vrednosti. Udruženje su osnovali 2021. godine, istinski ljubitelji umetnosti u svim njenim oblicima.

Nakon projekcije biće održana panel diskusija o efektima angažovanog filma na svest o ljudskom uticaju na ekologiju i prirodne resurse, i o trenutnom statusu nezavisnih stvaralaca u regionu. Ulaz na događaj je besplatan.

Bonus video: Bojana Novaković – Ne smeju da me uhapse