Haris Pašović, predstava Gospođica Julija, Gospodjica Julija, pozorište Madlenianum, Madlenijanum
Haris Pašović Foto: Bojan Marojević/Madlenianum

Premijera predstave “Gospođica Julija” prema čuvenoj drami Augusta Strindberga, u režiji gosta iz Sarajeva - Harisa Pašovića, biće izvedena 29. oktobra na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Pozorišni reditelj Haris Pašović se ovim projektom vraća na teatarsku scenu Beograda nakon punih 30 godina. Prema rediteljskom konceptu i novom čitanju klasika “Gospođica Julija”, biće to savremena i aktuelna ljubavna priča o rascepu u kojem se našla glavna junakinja, ali i ostali likovi.

Remek delo “Gospođica Julija” (1888) jedna je od najboljih naturalističkih drama švedskog autora Augusta Strindberga (1849-1912), čija su se mnoga dela igrala u domaćim pozorištima, kao “Otac” i “Pelikan” u Ateljeu 212.

Za naslovnu junakinju iz drame reditelj je odabrao mladu glumicu Saru Dirnbek, istaknutu u slovenačkom pozorištu i višestruko nagrađivanu na mnogim festivalima.

Strahinja Blažić se našao u ulozi Žana, Mina Pavlica će igrati Kristinu, a Pašović je dodao u svojoj adaptaciji drame još šestoro mladih glumaca: Katarina Bradonjić, Ksenija Repić, Sofija Kovačević, Nikola Knežević, Jovan Veljković i Filip Stankovski.

Haris Pašović, predstava Gospođica Julija, Gospodjica Julija, pozorište Madlenianum, Madlenijanum
Haris Pašović Foto: Bojan Marojević/Madlenianum

Sara Dirnibek napominje da joj je ulogu u predstavi „Gospođica Julija“ kao posebno iskustvo u dosadašnjoj karijeri.

„Moja, ili naša Julija nosi veliki mrak u sebi. Želi da bude voljena, a to zahteva na pogrešan način. Toj misiji ne pristupa nimalo konstruktivno, zato će kod nje sve biti destruktivno“ približila je slovenačka glumica koncept svoje junakinje u ovoj verziji.

Autorski tim novog pozorišnog projekta čine: scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinje Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža, kompozitor Marko Grubić, koreograf Igor Pastor, dramaturg Jelena Paligorić Sinkević i naš najtraženiji lektor Ljiljana Mrkić Popović.

Bonus video: Katarina Kaja Žutić – Predstava je vreme i svet za sebe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar