Svemu dođe kraj Foto:MCF MegaComFilm

Novi film Rajka Grlića "Svemu dođe kraj", koji potpisuje i kao koscenarista uz Antu Tomića, premijerno će biti prikazan 10. oktobra u Beogradu u Mts dvorani u 20 časova.

Novi rediteljski poduhvat Rajka Grlića svetsku premijeru imao je na letošnjem Pulskom filmskom festivalu, gde je doživeo ovacije, nakon čega ga je videla i publika 30. Sarajevo film festivala, a potom i ona na Montenegro film festivalu u Herceg Novom.

Film „Svemu dođe kraj“ inspirisan je čuvenim delom Miroslava Krleže „Na rubu pameti“, a u novoj scenarističkoj saradnji s Antom Tomićem, Grlić istražuje tamne strane tranzicije i kapitalizma. Kroz dva sveta – onaj bogatih i moćnih koji upravljaju društvom i onaj običnih ljudi koji se suočavaju s nepravdom – film prikazuje borbu koja je istovremeno fizička i moralna. Likovi nisu samo filmski junaci, već i refleksije svakodnevnih nepravdi koje mnogi mogu da prepoznaju iz sopstvenih života. No, „Svemu dođe kraj“ nije samo društvena kritika, jer kroz ljubavnu priču film donosi emotivnu dubinu, podsećajući nas na važnost ljudske povezanosti i borbe za pravdu.

I sam Grlić je za Nova.rs pričao kako su iz Krležinog dela „uzeli jedan motiv više kao osećaj vremena i prostora, koji je identičan sa današnjim vremenom i prostorom“.

Svemu dođe kraj Foto:MCF MegaComFilm

– Naznake fašizma iz tridesetih godina se u ovom vremenu pokazuju s novim licima, ne samo kod nas, nego i u svetu – govorio je reditelj za naš sajt, dok se koscenarista Ante Tomić prisetio za Nova.rs da je publika na svetskoj premijeri u Puli i na drugim festivalima sjajno reagovala, i da ju je film dodirnuo:

– A zaplet smo pozajmili od Miroslava Krleže i nadogradili ga. Krleža, a onda i mi, bili smo nadahnuti tim besom nad nepravdom. I mislim da će se film gledati svuda. I da će, naročito, biti prepoznat i važan u Srbiji, nakon premijere u Beogradu i Novom Sadu u oktobru – naveo je Tomić.

Rajko Grlić i Ante Tomić u Puli Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Film, snimljen i u domaćoj koprodukciji, premijerno će biti prikazan u Beogradu 10. oktobra i u Mts dvorani, gde će se publici pokloniti autorska ekipa, ali i u bioskopu Sinepleks Ušće.

U vremenu kada su političke i društvene teme prisutne u svakodnevnim razgovorima, „Svemu dođe kraj“ dolazi kao slika stvarnosti koju svi prepoznajemo, ali često izbegavamo da je priznamo. Iako film ne spominje konkretne političare, likovi i situacije jasno odražavaju složene i frustrirajuće aspekte hrvatskog društva kao i društva u celom regionu.

Svemu dođe kraj Foto:MCF MegaComFilm

Glavni antagonista ima osobine koje će mnogima biti poznate, jer nas podsećaju na stvarne proporcije moći, a koje često ostaju van domašaja običnih ljudi.

Rajko Grlić, prepoznatljiv po svom karakterističnom stilu insinuacije, ni ovog puta nije uskratio geldaoce direktnih asocijacija. Publici vrlo detaljno i realno opisuje situacije i, kroz niz sličnosti, navodi ih na zaključke ko bi mogao, po njihovom mišljenju, biti inspiracija prema kojoj je stvoren glavni negativac.

Svemu dođe kraj Foto:MCF MegaComFilm

– Mislim da je na publici da na platnu prepozna ili ne prepozna neka lica iz stvarnog života. Verujem da im to neće biti težak zadatak. Pogotovo u prepoznavanju moćnih i bahatih – rekao je Grlić, koji novim ostvarenjem propituje priliku za promenu, za bolje i pravednije društvo.

Film okuplja vrhunsku glumačku ekipu regiona, a čine je: Živko Anočić, Jelena Đokić i Boris Isaković, kao i Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Ksenija Marinković… Na prestižnim smotrama, dodeljene su mu i dve nagrade za glumačke kreacije – u Puli Zlatna arena Borisu Isakoviću za najbolju sporednu mušku ulogu, kao i Zlatna mimoza Jeleni Đokić za najbolju žensku rolu na festivalu u Herceg Novom.

Svemu dođe kraj Foto:MCF MegaComFilm

– Mislim da smo s ovim filmom, po motivima Krležinog romana „Na rubu pameti“, napravili veliku stvar za region. Jer, jedan mali čovek usudio se da lokalnom kabadahiji kaže da je lopov i ubica i to je neizostavno pokrenulo talas, ma cunami vere i hrabrosti među svima ostalima – ocenila je letos Jelena Đokić za Nova.rs.

Film „Svemu dođe kraj“, nakon beogradske premijere, biće prikazan 11. oktobra i u Novom Sadu, a ulazi i u vioskopsku distribuciju širom Srbije, saopštila je distributerska kuća Megakom.

Bonus video: Ante Tomić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar