Mag i Ja. Foto: Youtube/Zamediatelevizija

Dokumentarni film "Mag i ja - priča o crnoj vlaškoj magiji" reditelja Miline Trišić i Dušana Vojvodića premijerno će biti prikazan sutra od 13 sati na Martovskom festivalu u Domu omladine Beograda.

Film po scenariju Dušana Vojvodića i glumca Baneta Jevtića govori o troje autora koji su decembra 2013. godine krenuli iz Beograda put istočne Srbije da bi istražili vlašku magiju i svemu onome sa čim se na tom putu susreću. „To je tema koja intrigira, uznemiruje, o kojoj bi voleli da saznaju više, bilo da veruju ili ne veruju, ili se boje…“, navodi se, između ostalog, u opisu dokumentarca nastalog u produkciji „Za media“ iz Zaječara.

Ostvarenje je, kako navode autori, zamišljeno kao „putovanje kroz magijske obrede i okultne rituale prepune simbolike smrti, a zapravo je tužna priča o ljudima bez nade“.

„Mi smo se, radeći ovaj film, susreli sa živim ljudima koji kao konstrukt zaista ne postoje ni u kinematografiji. Od ideje do realizacije smo došli svi zajedno, mislim na nas autore, ostalo je samo da i publika vidi rezultat. A ono u šta sam siguran jeste da niko neće ostati imun ili netaknut ni na samu priču, niti na naš pristup. Jer se tu ipak radi o autentičnosti, pomeranju granica u svakom smislu i jednom dubokom istraživanju drame koje, slobodno mogu da kažem, obuhvata epohu od antičke tragedije do tragedije savremenog svetskog poretka“, kaže Bane Jevtić.

Vlaška magija je, navodi Dušan Vojvodić, „paradigma društva u kome živimo“ i ocenjuje da se u Srbiji „sve teže razlikuje fikcija od stvarnosti“.

„Film ‘Mag i ja’ je jetka i tužna priča o primitivizmu, o ljudima koji trguju nesrećom, o praznoverju koje je poprimilo razmere religije… Film na direktan način ukazuje na zlo koje nam takav ambijent donosi i otvara mnoga bolna pitanja našeg društva. Ono što film čini jedinstvenim su činjenica da smo uspeli da zabeležimo morbidne obrede, koji do sada nikada nisu viđeni, a šokantni su bili i za samu ekipu. Poseban doprinos kvalitetu filma je dao naš kolega i učitelj, direktor fotografije Milašin Marković, koji je nedavno preminuo, pa će premijera filma za celu ekipu biti i tužan događaj, ali i prilika da se podsetimo velikog talenta i znanja našeg prijatelja Milašina“, kaže Vojvodić.

Rediteljki Milini Trišić ovo je bio prvi susret sa vlaškom magijom. Snimajući film o ovom fenomenu saznala je, kaže, više nego što je mogla i da zamisli.

„Iskustvo je bilo zabavno, ali i zastrašujuće, a činjenica da je film ‘Mag i ja’ u takmičarskom programu jednog od najstarijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Evropi je zaista velika čast. Zbog toga sa nestrpljenjem očekujem premijeru gde ćemo konačno videti kako publika reaguje na naš film, koji, bez obzira na lokalnu temu, predstavlja ozbiljnu kritiku društva koje sve očiglednije tone u primitivizam“, navela je rediteljka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar