Foto: Jelena Janković

Dobitnik nagrade publike Bitef festivala, autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, nastao u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju, večeras je od 20 časova pred beogradskom publikom na sceni CZKD-a.

Predstava polazi od preispitivanja položaja žena u domaćem pozorištu, i otvara prostor za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Predložak čine dokumentarni materijali, intervjui s direktorima pozorišta na temu rodne ravnopravnosti u teatru, kao i različiti teorijski feministički tekstovi.

Predstava „Svet bez žena“ Foto: Jelena Janković

Autorke veruju da pozorište funkcioniše kao odličan case study za šire društvene procese, te i pitanje žena i rada ne sagledavaju samo u okviru pozorišnog konteksta, već i kao ključni motiv za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Autorke se pitaju šta ako u pozorištu, u kom zamišljamo drugačije i nove svetove, ne možemo da prevaziđemo odnose moći i da smislimo nove modele, kako ćemo to uspeti u stvarnom svetu?

Kako navode Pelević i Dimitrijević, predstava ide izvan prebrojavanja, kvota i okvira liberalnog feminizma, pokušavajući da otvori prostor za zamišljanje političkih i afektivnih akcija koje intervenišu u postojeći sistem i strukture nejednakosti. „Možemo li ponovo da zamislimo sindikalnu borbu u teatru? A sindikat žena? Šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk? Da li bi to bilo zbog niskih plata ili zbog seksizma i mizoginije kojima su neprestano izložene? Slalom kroz ove teme vodi nas do pokušaja traganja za novim jezikom, koji je i politički, i pozorišni i poetski – novi jezik žena, rada i levice za dane koji dolaze.“

Foto: Jelena Janković

Koreografiju i scenski pokret radio je Igor Koruga, muziku Anja Đorđević i Vladislav Rac, video
Deana Petrović, kostim Selena Orb, dizajn svetla Nikola Zavišić.

U predstavi su korišćeni tekstovi Silvije Federiči, Angele Dimitrakaki, Valerije Graciano, Katje Praznik, Danijele Čajld, Helene Rek i Dženi Ričards, kao i pesma „Posledice rata“ grupe Lira Vega.

Bonus video: Bitef – predstava „Sunce i more“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar