Foto:Profimedia.rs

U susret Međunarodnom danu žena u Srpskom narodnom pozorištu se priprema predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, u koprodukciji Omladinske prestonice Evrope Novi Sada – OPENS i Srpskog narodnog pozorišta, čija premijera će biti 9. marta na Kamernoj sceni, a deo zarade od prodaje ulaznica biće namenjen osnaživanju mladih devojaka i žena kroz OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih.

„Ko je ubio Dženis Džoplin?” je, kako navode predstavnici OPENS-a, intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja vodi publiku u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin, i postavlja pitanje ko je ubio Dženis Džoplin – porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela.

Rediteljka predstave Sonja Petrović najavljuje da ćemo kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-ih godina prošlog veka, saznati zašto je bilo teško biti žena koja ne pristaje na standarde konzervativne sredine.

Predstsva „Ko je ubio Dženis Džoplin“, Foto:Vladimir Veliković, OPENS

“Predstava nas upoznaje sa Dženis Džoplin, pionirkom među ženama u muzici, ženom koja je iza sebe ostavila blatnjave tragove i bolne tonove. Kroz njen primer vidimo da borba za sebe nikada nije laka i često vodi ka stvaranju zida između pojedinca i društva. Dženis je umrla sa neostvarenom željom – da se taj zid sruši, da bude deo društva, da bude prihvaćena, a da za uzvrat ne mora da ukine svoju posebnost”, ističe Petrović.

Primećuje da kroz život Dženis Džoplin shvatamo da je ta borba teška i da često ima svoje posledice, a posledice su “upravo ono što sadašnje društvo misli o Dženis”.

“Međutim šta su uzroci takvog života, manje je poznato. Zato ćemo u ovoj predstavi još jednom potvrditi da nikog ne treba osuđivati bez poznavanja konteksta i vremena u kome je stvarao kao i da jedna naizgled nevažna i individualna borba može da postane kolektivna i važna”, istakla je Petrović.

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“, Foto:Vladimir Veliković, OPENS

U OPENS-u smatraju da iako je ostvaren ogroman napredak kada govorimo o ravnopravnosti i pravima devojaka i mladih žena, ipak je postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka nedovršen posao našeg vremena.

“ Stvarne promene za većinu žena i devojaka u svetu su spore i mučne, a nijedna zemlja ne može tvrditi da je postigla rodnu ravnopravnost”, stoji u saopštenju.

Koordinatorka projekta OPENS-a Dobrila Marković naglašava da će se kroz predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin?“ još jednom pokrenuti pitanje o pravima žena, rodnim ulogama i stereotipima sa kojima se i danas suočavaju devojke i mlade žene, a koje ih sprečavaju da dostignu svoj pun potencijal – da postanu umetnice, učiteljice, preduzetnice, predsednice, domaćice, sportiskinje, pokretačice promena, liderke, da imaju pravo na izbor i budu ono što jesu.

“Višestruke prepreke ostaju nepromenjene i u zakonima i kulturi. Žene i devojčice i dalje su potcenjene – rade više i zarađuju manje i imaju manje izbora, etiketirane su kao ovakve ili onakve ukoliko ne pristaju na život u ‘kalupima’. Sve to vodi ka negativnim posledicama na koje upravo i ukazuje naša predstava”, smatra Marković.

Predstava se radi prema originalnom tekstu Tijane Grumić. Igraju Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač.

Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji će muziku u predstavi izvoditi uživo.

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“, Foto:Vladimir Veliković, OPENS