Predstava Bilježnica Robija K Foto:kazalistekerempuh.hr

Satiričko pozorište Kerempuh iz Zagreba gostovaće u sredu 5. oktobra u 20 časova sa komadom „Bilježnica Robija K“ Viktora Ivančića na Sceni „Mira Trailović“ u Ateljeu 212.

U sklopu Kerempuhove inicijative, navodi se, angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja – perspektivna Marina Pejnović je adaptirala i postavila na scenu ovo kultno delo priznatog novinara i publiciste, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnoga satiričko-političkoga nedeljnika „Feral Tribune”.

Viktor Ivančić Foto:N1

Iz Kerempuha podsećaju da je podjednako slavna i satirička kolumna pisana u formi dnevnika splitskoga dečaka Robija K., autorovog alter-ega i bespoštednoga svedoka nebrojenih apsurda hrvatske svakidašnjice, a ona će ovoga puta svoj ironijski odmak i začudnu dečju vizuru ostvariti na sceni poetski i tematski bliskoga satiričkoga teatra.

Prilagođavanje feljtona pozorišnom mediju, istaknuto je u najavi, rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smešne kada se pretvore u situacije na samom rubu apsurda.

Predstava “Bilježnica Robija K.” pozorišna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u teatarsku iluziju, ne dopuštajući gledaociima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog vaspitanja, u svetlosti talasa iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svedok burnih vremena i neizbežni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svet koji je njegov koliko je i naš.

U predstavi igraju Josip Brakus (Robi K.), Linda Begonja (Mama, Smilja) , Filip Detelić (Tata, Učenik), Matija Šakoronja (Učenik, Roditelj, Lik u redu u banci, Plutajući Sirijac), Željko Königsknecht / Dražen Čuček (Dida) i Ana Maras Harmander (Učenica, Roditelj, Dića, Teta u Banci, Gospa, Turistica iz Beograda).

Bonus video: Aplaz za ansambl Ateljea 212 na Marulićevim danima u Splitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar