Foto: Narodno pozorište

U okviru projekta Temišvar - Evropska prestonica kulture 2023. premijerno je izvedena trojezična predstava - na srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku, pod nazivom "aTMosfera" u Sali 2 Narodnog pozorišta "Mihaj Eminesku" u Temišvaru.

Tekstovi su nastali na dramskoj radionici „Banat u Evropi“ zajedničkim radom dramaturga: Nikole Stanišića (Vršac, Srbija), Ane Varšanji (Segedin, Mađarska) i Andreja Ursua (Temišvar, Rumunija).

Foto: Narodno pozorište

Priča Glumice Narodnog pozorišta „Sterija“ – Monika Boldovina Bugle i Tamara Tamči Toskić, tumačile su lik bake i unuke polazeći od upoznavanja, neprihvatanja navika, do pomirenja sa sudbinom, uz sjajno vođenje reditelja Gavrila Pinta.

Ane Varšanji se bavi likovima koje spletom okolnosti sudbina povezuje i na veoma specifičan način saznaju tužne okolnosti koje će ih zauvek promeniti.

Foto: Narodno pozorište

Predstava koja je izvedena na rumunskom jeziku je urađena u komičnom žanru, ali zajednicko svim pričama je da povezuju region, poglede na život, kreativno iskustvo i na emotivan način prikazuje razne odnose izmedju bliskih ljudi, koji zauvek menjaju njihove buduće živote.

Predstava će biti izvedena u Vršcu 10. februara, a u Segedinu u aprilu 2023. godine.

Bonus video: Predstava „Balkan Bordello“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar