Vladimir Djurdjic Gorski kralj
gorski kralj

Treći i poslednji deo trilogije Uroševe hronike pod nazivom "Gorski kralj" autora Vladimira Đurđića nedavno je izašao u izdanju izdavačke kuće Portalibris.

U kovitlacu dinastičkih i feudalnih nesuglasica, intriga i velikih ličnih ambicija, sudbina zemlje moraće da se razreši na bojnom polju. Međutim, iako veličanstveni ratnik i nesumnjivi pobednik u boju, Uroševo nasledno pravo visi o koncu. Pred našim junakom pomalja se kobni izbor između vladarskih dužnosti i lične sreće, piše u saopštenju izdavača.

O samoj završnici trilogije i konačnom raspletu autor Vladimir Đurđić kaže:

„Uroš, mladi plemić, rešava nekoliko problema, koji se nižu jedan za drugim ne njegovom voljom. Ne otkivajući previše, naš junak mora da reši bar tri zagonetke. Da bi izašao kao pobednik, potrebno je i mnogo sreće, ali za sve postoji cena. Život, jednostavno, napravi ravnotežu. U prvoj trilogiji, koju sam okončao romanom „Gorski kralj“, prikazana je najvažnija godina Uroševog života. Dani u kojima se prelomio njegov život da ode na jednu stranu. Serijal se ne završava, a nastavci će biti vezani za period kada se Uroš ne nalazi u Raškoj, ali njegovi prijatelji su u zemlji da završe jedan važan posao. Dalje ne bih mogao da otkrijem, jer ni sam ne znam“, kaže autor.

Vladimir Đurđić je rođen 1970. u Beogradu, gde se i školovao. Iako je studirao arheologiju, novinarstvo je bilo njegov profesionalni izbor. Priča Ključne reči, koja se nalazi u okviru zbirke regionalnih autora Noć, objavljena je 2018. godine. Trilogija Uroševe hronike njegovo je debitantsko delo, u kome je sabrao svoja čitalačka iskustva, ljubav prema pisanoj reči i pasiju prema srpskoj srednjovekovnoj istoriji.

Bonus video: Miljenko Jergović o Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar