Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Užice će u četvrtak svečano preuzeti titulu „Prestonica kulture Srbije“ od Čačka, grada koji je prvi poneo ovo priznanje. Manifestacija u gradu na Đetinji realizovaće se u narednih dvanaest meseci pod sloganom „Era kulture“. Koštaće 490 miliona dinara od čega će Ministarstvo kulture izdvojiti 294 miliona a ostatak Grad Užice. Tokom manifestacije biće realizovano oko 200 kulturnih sadržaja i infrastrukturnih projekata. „Praznik svetlosti „ naziv je svečanosti povodom otvaranja manifestacije.

Nacionalna prestonica kulture pod sloganom „Era kulture“, počeće sa prolećem 21.marta u gradu na Đetinji. Na užičkom Trgu partizana počeće svečanošću „Praznik svetlosti“, kada sve posetioce očekuje spektakularan i sadržajan kulturni program pripreman mesecima unazad.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Otpočinje godina kada će grad Užice biti centar svih kulturnih događanja. „Praznik svetlosti“ je prigodan naziv događaja koji promoviše Užice kroz noseći motiv-svetlost. Sam događaj na trgu, biće izveden kroz igrokaz i prati Užice od nastanka, prvog pominjanja imena grada u istoriji, pa sve do ovog momenta kada Užice postaje prestonica kulture Srbije“.To će biti audio-video spektakl u kome će učestvovati i poslati poruke lučonoše, značajne ličnosti nosećih lokacija manifestacije: Neolit, Stari grad, manastir Rujan, Hidrocentrala i Kadinjača. Sve u pratnji Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, na čelu sa maestrom Dejanom Savićem.“, kaže gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Jelena Raković Radivojević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Titula Nacionalne prestonice kulture, ogroman je benefit za Užice i njegove građane, kaže menadžer i koordinator projekta Branislav Mitrović.

„Benefit je ne samo u kulturnom smislu već u privrednom, ekonomskom, obrazovnom, edukativnom, turističkom. Svaki događaj će imati svoju ulogu i šansu da deluje na promene u našem gradu, u obliku prepoznavanja, zaštite, promocije, jačanja pravih i pozitivnih vrednosti koje će delovati i posle godine prestonice. Sve što radimo u ovoj godini zapravo radimo za vreme koje dolazi posle“, kazao je Mitrović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Na pitanje Nove.rs, koji su to materijalna i kulturna dobra koja će ostati Užičanima u nasleđe posle manifestacije, odgovorila je gradonačelnica Užica.

„Ostaće pre svega infrastrukturni projekti koje ćemo realizovati tokom ove godine. To je velika scena Gradskog kulturnog centra, Dečiji kulturni centar, galerija keramike, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetlosti obeležena pločama. Osim toga ostaće i veliki broj kulturnih sadržaja koji će i narednih godina imati svoje mesto u gradu. Trudićemo se da pored tradicionalnih zadržimo sve one najvažnije događaje i menifastacije sa kojima ćemo krenuti ove godine. Važno je da oni ostanu održivi i u godinama posle a to je na svima nama“, rekla je za naš portal Jelena Raković Radivojević.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Jedan od sadržaja koji će ostati u nasleđe Užičanima jeste još jedna stalna postavka u Narodnom muzeju Užice, koji će zahvaljujući Prestonici kulture zasijati u novom ruhu. Otvaranje takve postavke, kapitalni je projekat i jedan je od najvažnijih zadataka ovog muzeja, kaže njegova direktorka Slavica Stefanović.

„Postavka se razvija na prostoru od oko 400 kvadrata, na prvom spratu prve zgrade muzeja. Ona hronološki prati razvoj grada a trudili smo se da ona predstavi i naše bogato muzejsko nasleđe. Predstavićemo muzejske eksponate, autentične muzejske predmete koji se nalaze u našim depoima. Za predmete koje ne postoje u našim zbirkama i u drugim muzejima, radićemo replike. Uz primenu savremenih muzeoloških principa, predstavićemo širi prostor grada Užica od praistorije do savremenog doba“, rekla je Stefanović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Godina Prestonice kulture je godina i za novo poglavlje Gradskog kulturnog centra, najmlađe ustanove kulture u Užicu, koju će ova manifestacija kroz sve projekte i sadržaje itekako osnožiti.

„Kroz infrastrukturne radove rešavamo probleme koji su nas godinama mučili a pitanje je da li bi ih na drugi način uopšte i mogli rešiti. Pri kraju su radovi na rekonstrukciji zgrade, gde dobijamo jednu sasvim novu i osavremenjenu multifunkcionalnu salu u kojoj možemo da realizujemo čitav spektar kulturnih sadržaja. U okviru realizacije Prestonice kulture bićemo i programski zastupljeni. Učestvujemo sa jedanaest velikih programskih celina kao što su Međunarodni festivali stripa, džeza, dokumentarnog filma, zatim večeri posvećene erskom humoru, pletiljama u čast Dobrili Smiljanjić a tu je i festival fantastike i tako dalje“, kaže direktor GKC Užice, Filip Baralić.

Svečana manfestacija „Praznik svetlosti“ na Trgu partizana u Užicu, u kojoj će učestvovati više
od 130 izvođača, počeće u četvrtak 21.marta u 20 časova.

BONUS VIDEO: Užice, nova prestonica kulture: Program nije ni počeo, a pojavile se sumnje u nenamensko trošenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar