STANKOVIC ALL STARS Foto: Stanislav Milojković

Beogradski džez festival, 39. po redu, počeo je sinoć uvodnim programima u Domu omladine, a večeras publiku očekuje svečano otvaranje uz kvartet saksofoniste Maksa Kočetova, sa italijanskim trubačem Fabricijom Bosom kao specijalnim gostom.

Izložba fotografija „Imagery of Jazz“ dugogodišnjeg fotoreportera „Politike“ Anđelka Vasiljevića, sa portretima domaćih i svetskih muzičara koji su učestvovali na manifestaciji, koncertni program kojim je obeleženo 30 godina džez odseka Muzičke škole „Stanković“, kao i svečani koktel kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog i javnog života prestonice, označili su početak još jednog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala.

Anđelko Vasiljević i Milica Ševarlić, otvaranje izložbe Foto: Stanislav Milojković

Tim povodom, Andrija Bojanić, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda podsetio je da ta institucija organizuje Beogradski džez festival od 1971. godine:

– To je najstarija manifestacija ove vrste muzike u Srbiji i sa ponosom možemo da kažemo jedan od svetionika umetničke, autorske džez muzike na ovim prostorima, ali i šire. Pored toga što nastojimo da budemo beskompromisni u vrhunskom kvalitetu programa i predstavimo najbolje od savremenog džeza u međunarodnim okvirima, naša važna misija je podrška srpskoj džez sceni, posebno mladim talentima – istakao je Bojanić.

Izložba Anđelka Vasiljevića Foto: Stanislav Milojković

Naglasio je da će Beogradski džez festival i ove godine ponuditi reprezenatativan program, različitih stilova džeza, kao i da je interesovanje publike veliko, te da je nekoliko koncerata već skoro rasprodato.

Beogradski džez festival biće svečano otvoren večeras, 25. oktobra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19 časova. Čast da otvore 39. izdanje manifestacije pripala je mladom srpskom džez muzičaru Viktoru Tumbasu, učesniku festivala, i američkom novinaru Tomasu Konradu, jednom od najcenjenijih svetskih džez kritičara i publicista današnjice, koji izveštava sa festivala još od 2009. godine.

Foto: Stanislav Milojković

Na svečanom otvaranju publika će imati priliku da čuje koncerte kvarteta saksofoniste Maksa Kočetova, sa italijanskim trubačem Fabricijom Bosom kao specijalnim gostom, a potom i trio američkog pijaniste Džeralda Klejtona. Od 22.30h u sali Amerikana DOB, nastupi kvinteta Viktora Tumbasa, kvarteta Jovana Milovanovića i trija Miloša Čolovića, obeležiće deveti po redu „Serbian Showcase“ program.

Beogradski džez festival više od pet decenija važi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Pod sloganom „JAZZSCAPES“, povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim. Tokom šest dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta. U fokusu je saksofon – devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: devet lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad. Publika će čuti devet premijera: čak devet sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

Bonus video: Aleksandar Simić i Max Kochetov – Rezidencijalni kompozitor i džez saksofonista su Među nama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar