Foto: Promo, Daniela Franceschelli / Zuma Press / Profimedia, Marian Zubrzycki / PAP / Profimedia

Beogradski džez festival, 39. po redu, održava se pod sloganom "Jazzscapes" u Domu omladine Beograda od 24. do 29. oktobra, a biće otvoren koncertom Muzičke škole Stanković koja će proslaviti 30 godina svog džez odseka.

Festival će biti fokusiran na evropski džez, koji će činiti više od 80 procenata programa, najavio je umetnički direktor Vojislav Pantić na današnjoj konferenciji za štampu u Domu omladine.

– Žanrovska raznovrsnost i zanimljivost se na festivalu podrazumeva, slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom. U fokusu 39. izdanja je saksofon – kazao je Pantić.

Vojislav Pantić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Tokom šest dana festivala nastupiće umetnici iz 22 zemlje sveta u okviru 22 programa, a poseban kuriozitet jeste što su lideri profesionalnih sastava mlađi od 40 godina, po čemu je, prema rečima umetničkog direktora, 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad.

– Posebno smo ponosni na čak 10 premijera koje će publika moći da čuje. Počastvovani smo što će umetnici izvoditi na našem festivalu muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka!

Upravo će sjajni Max Kochetov 25. oktobra predstaviti novi album koji izlazi do kraja godine, a kako je najavio, poseban gosti biće Fabricio Bosso, prema njegovom mišljenju – jedan od najboljih muzičara sveta.

Maks Kočetov Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Među umetnicima na koje organizatori skreću pažnju su dvojica velikana svetske džez scene: američki gitarista Džon Skofild (koji objavljuje novi dvostruki album samo dve nedelje pred nastup u Beogradu) i italijanski saksofonista Stefano Di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani.

Biće organizovano i veče posvećeno džez trubi, uz koncerte dvoje vrsnih umetnika – Dejva Daglasa i Albu Karetu – 28. oktobra.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Od koncerata u Domu omladine Beograda izdvaja se projekat “Troubadours” Silvana Riflea i duo “Fil” Lejle Marsijal i Valentina Sekaldija, koji zaokružuju veče francuskog džeza u sali Amerikana DOB 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog džeza: norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav koji će svirati sa orkestrom Large Unit i finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat „Monkey Mind“.

Džez muzičar i predsednik Odbora festivala Jovan Maljoković istakao je da je ponosan na manifestaciju i Dom omladine koji je godinima sinonim za mesto gde je rođen džez.

Bonus video: Aleksandar Simić i Max Kochetov – Rezidencijalni kompozitor i džez saksofonista su „Među nama“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar