Catch Me If You Can
Leonardo Dikaprio u filmu "Uhvati me ako možeš" Foto: Amblin Entertainment / Entertainment Pictures / Profimedia

Ukrao sam svaki novčić, do poslednjeg, i straćio novac na lepe krpice, luksuzan smeštaj, fantastične cice i sva druga čulna zadovoljstva. Bio sam na žurkama u svim evropskim prestonicama i na svim poznatim svetskim plažama…

Ove reči ispisao je u svojoj autobiografiji jedan od najhrabrijih prevaranata, falsifikatora i begunaca u 20. veku znan po nadimku „Vazdušni razbojnik“. I kada je objavljena knjiga „Čik me uhvati“, svi su bili toliko očarani kratkom ali burnom karijerom zločinca Frenka Abagnejla mlađeg da je njegova priča završila i u blokbasteru „Uhvati me ako možeš“ Stivena Spilberga 2002. godine.

Scena iz filma „Uhvati me ako možeš“ Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Međutim, sada, dvadesetak godina nakon hit filma, odnosno četiri decenije nakon autobiografije tvrdi se bi prikladniji naslov i knjige, ali i filma bio – „Prevari me ako možeš“. Jer, Abagnejl je, navodno, lažirao priču o svoj uzbudljivoj kriminalnoj karijeri…

Ko je Frank Abagnejl mlađi? Rođen 1948. u Bronksvilu Abagnejl u svojoj krimi prošlosti koristio je pseudonime Frenk Vilijems, Robert Konrad, Frenk Adams i Robert Mondžo. A praktično kao tinejdžer, kada mu je bilo 15, prevario je najpre sopstvenog oca, a onda obukao pilotsku uniformu i kopilotirao mlaznjakom „Panama“. Potom se prerušio i u lekara i bio šef stažista jedne bolnice, takođe i advokat i pomoćnik državnog tužioca, predstavljao se kao univerzitetski profesor sociologije, ali i zatvorski službenik. I zaradio više od dva i po miliona dolara na falsifikovanim čekovima! I sve to pošlo mu je za rukom do 21. godine života.

Frenk Abagnejl Foto: HUBERT BOESL / AFP / Profimedia

Jurile su ga tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka policije 26 zemalja, kao i one u svih pedeset američkih država. Naravno, i FBI. I uspevao je da umakne „organima reda“ a i kada su ga se dočepali uspevao je da pobegne – jednom iz aviona, a drugi put iz pritvora u Atlanti.

Pride je bio „zavisnik“ od raskoši, luksuza i lepih žena. Idila je trajala do te 21. godine kada mu je FBI konačno doakao. I uprkos tome što je činio tako loše stvari, lukavi Abagnejl izaziva simpatije čitalaca, a taj „neodoljivi mit“ samo je dodatno podgrejao sineasta Stiven Spilberg na velikom platnu izabravši holivudskog srcelomca Leonarda Dikaprija da tumači domišljatog kriminalca.

Baziran na knjizi, ali uz neke izmenjene detalje, poput agenta FBI-ja Karla Honratija, koga igra Tom Henks, Spilbergov film imao je dve nominacije za Oskara, a na blagajnama je „pokupio kajmak“. Zaradio je šest puta više od uloženih pedesetak miliona dolara na boksofisu, a iako ga niko nije poredio sa „Šindlerovom listom“ ili „Ajkulom“ i danas se „Uhvati me ako možeš“ smatra jednim od boljih naslova u impresivnoj Spilbergovoj filmografiji.

I da li je ta priča, koja je odavno u analima popularne kulture, samo bajka i još još jedan trik „Vazdušnog razbojnika“? Nova knjiga iz pera novinara Alana Si Logana otkriva da je Abagnejlova verzija sopstvenog života, zapravo, njegova najveća podvala.

Oslanjajući se na javno dostupne podatke, intervjue, arhivsku građu, Logan u knjizi „Najveća podvala na Zemlji: Otkrivanje istine, dok se može“ (The Greatest Hoax on Earth: Catching Truth, While We Can) crta potpuno drugačiju priču.

„Ono što se zaista dogodilo jeste da se Frenk, odeven kao pilot kompanije Trans World Airlines, što je trajalo samo nekoliko nedelja, sprijateljio sa stjuardesom Polom Parks. Pratio ju je diljem Istočne obale SAD, pomno proučio njen radni raspored i suštinski proganjao ženu, zarad sopstvene koristi“, izjavio je, kako prenosi magazin „Eskvajer“, američki novinar.

Krimi junak u svojoj knjizi, ali i Spilberg u filmu, pričaju daleko drugačiju priču. Glavni junak ostvarenja „Uhvati me ako možeš“ je varalica par ekselans, uz to je šarmantan, seksi i pred njim, poput Džejmsa Bonda, dame „padaju ničice“…

„Abagnejl je u svojoj biografiji naveo da su između 16 i 20 godine, pokušavali da ga uhvate u svakom kutku Amerike, a da ga je FBI jurio čak i van granica SAD. Međutim, javno dostupni podaci pokazuju da je taj period on proveo, ne širom Amerike, već između četiri zida u zatvorskoj ćeliji“, reči su Logana.

Američki novinar tvrdi da je Frenk Abagnejl počeo da izmišlja svoju životnu priču, ovaploćenu u filmu „Uhvati me ako možeš“, nakon što se pojavio u kvizu „Ispričati istinu“ (To Tell The Truth). Čak i Spilberg u svom filmu prikazuje delić te epizode. I od tada Abagnejla, facinirani njegovom pričom, počinju da zovu u razne televizijske i radio emisije, na tribine… I naravno Frenk Abagnejl, ponukan ogromnim interesovanjem javnosti za njegov živopisni život, piše autobiografiju. Knjiga „Čik me uhvati“, objavljena još 1980. godine, a prevedena i kod nas u izdanju „Lagune“ 2002, vrlo brzo postala je bestseler. Slavni holivudski reditelj, Spilberg, opčinjen dogodovštinama tog prevaranta, pretočio ih je u film.

Knjiga „Čik me uhvati“. Foto: Laguna

Ako je verovati novoj knjizi, najveća prevara Frenka Abagnejla mlađeg bila je ta što, lažiranjem sopstvenog života, ceo svet više od 40 godina „drži u ubeđenju“ da je najveći prevarant ikad!

Ukoliko se vratimo u sadašnjost a prisetimo avantura, opisanih u knjizi ili Spilbergovom blokbasteru, ta „šarmantna varalica“ već decenijama živi vrlo „dosadan“ i nikako glamurozan život.

„Više od 45 godina radio sam za FBI, savetovao ih i konsultovao se sa stotinama finansijskih institucija, korporacija i vladinih agencija širom sveta kako bih im pomogao u borbi protiv prevara“, govorio je Abagnejl, podsećajući da je imao makar osam različitih identiteta, uključujući pilota, lekara, zatvorskog službenika i advokata, kao i da je pobegao iz policijskog pritvora dva puta pre nego što je napunio 21.

U Francuskoj je osuđen na godinu dana zatvora, a odslužio je pola kazne, koliko je bio zabravljen i u Švedskoj. U domovini mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 12 godina, a oslobođen je posle četiri, kada je počeo da radi za državu.

Danas, u 73. godini, ima svoju konsultantsku kuću koja pruža savete iz oblasti finansijskih malverzacija, a i jedan je od predavača na FBI akademiji. Živi u Južnoj Karolini sa suprugom i trojicom sinova.

„Iako se stidim onoga što sam kao mladić radio – varao, krao i usput obmanjivao i povređivao ljude – zahvalan sam što mi je pružena prilika da se promenim“, reči su „Vazdušnog razbojnika“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare