Predstava Paklena pomorandža Pozorište mladih Novi Sad
paklena

Ovih dana u Pozorištu mladih u Novom Sadu nastavljene su probe predstave "Paklena pomorandža" koja će biti prva premijera na Dramskoj sceni u 2022. godini.

Reditelj Kokan Mladenović okupio je mladu ekipu glumaca koja već sigurnim koracima hoda izazovnom scenografijom Marije Kalabić, kaže se u saopštenju.  Kostimografkinja Marina Sremac i njen asistent Sava Stefanović već su zaronili u štofove od kojih će biti izrađeni kostimi, a kompozitor Marko Grubić napravio je uzbudljivu muziku koja će sigurno biti obavezan deo plejliste publike ove predstave. Koreografiju za “Paklenu” osmišljava prošlogodišnja laureatkinja Sterijine nagrade za koreografiju, glumica Timea Filep.

Predstava Paklena pomorandža Pozorište mladih Novi Sad
Predstava Paklena pomorandža Foto: Pozorište mladih Novi Sad/Promo

Premijera predstave planirana je u februaru 2022.

Inspirisani Bardžisovom “Paklenom pomorandžom”, reditelj, glumci i dramaturškinja Nina Plavanjac, ispisuju sasvim novi tekst koji istražuje izvore, razloge i povode tolikog nasilja među školskom decom danas.

Predstava Paklena pomorandža Pozorište mladih Novi Sad
Predstava Paklena pomorandža Foto: Pozorište mladih Novi Sad/Promo

Činjenica da su nam deca, koja veliki deo svog vremena provode pored kompjutera, sve agresivnija, da su neshvatljivo surovi jedni prema drugim, da na bolesno maštovite načine ponižavaju jedni druge, te da se beskrupulozno targetiraju, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu, naše društvo mora ozbiljno da zabrine, da se zapita – gde grešimo?

I ne samo da se zapita, već da istražujuči gde su koreni takvog ponašanja: da li u porodici, sistemu vrednosti, sistemu obrazovanja, političkoj klimi u zemlji, u medijima koji sve to promovišu normalizujući nasilje, pokuša životnu klimu da preokrene u korist svojih potomaka, dodaje se u saopštenju.

U “Paklenoj pomorandži” igraju: Kristina Savkov, Nikolina Vujević, Anica Petrović, Danilo Milovanović, Aleksa Ilić, Darko Radojević, Miloš Macura, Aleksandar Milković, Nenad Popović i Stefan Ostojić.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Bonus video: Izjava Milene Radulović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar