Foto. Vesna Lalić/Nova.rs, MCB

Izgubili smo dobrog pisca, duhovitog čoveka i velikog eruditu, kaže za Nova.rs reditelj Zdravko Šotra na vest o smrti pisca Milovana Vitezovića.

Ako se za nekog srpskog sineastu može reći da je najčešće na velikom i malom platnu donosio priče iz pera Milovana Vitezovića, koji je preminuo dans u 78. godini, onda je to Zdravko Šotra.

– Potrešen sam ovom vešću – priznaje za Nova.rs Zdravko Šotra.

Milovana Vitezovića upoznao je, kako se seća, dok je pisac još bio mladić:

– Oduvek je bio veoma duhovit. Sećam se vremena kada je kao student došao u Beograd. Tada je prišao Matiji Bećkoviću i meni, zamolivši nas da mu damo izjave…

Podseća kako je Vitezović decenijama radio kao urednik u Radio televiziji Srbije, najpre kao urednik Igranih serija, a potom i Umetničko-zabavnog programa ove televizije.

– Od svih naših reditelja ja sam bio taj koji je najviše radio na njegovim dramskim tekstovima. Radili smo zajedno “Lajanje na zvezde”, “Šešir profesora Koste Vujića” i tri istorijska dokumentarno-igrana filma: „Kneževina Srbija“, „Kraljevina Srbija“ i „Gde cveta limun žut“ – seća se Šotra.

Otkriva nam i da je trebalo da radi filmsku verziju Vitezovićevog prevođenog romana „Čarape kralja Petra“ i da je čak napravio i adaptaciju, ali da, kako to često biva slučaj u ovoj zemlji, nije uspeo da nabavi finansijska sredstva za realizaciju projekta.

Govoreći o čestom saradniku u karijeri Šotra ocenjuje da je Vitezović posedovao ogromno znanje:

– Odlaskom Milovana Vitezovića izgubili smo, najpre, dobrog pisca. Ali, i velikog eruditu i poznavaoca ne samo srpske, već istorije i prošlosti uopšte. Takvi ljudi su danas retki – zaključak je Zdravka Šotre.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar