Foto: Sarajevo Film Festival promo

Svetskom premijerom novog filma bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića „Nakon ljeta“ biće otvoren 30. Sarajevo Film Festival, a ovo ostvarenje će biti prikazanoistog dana, u petak, 16. avgusta, u Mostaru i Tuzli.

Svetskom premijerom novog filma bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića „Nakon ljeta“ biće otvoren 30. Sarajevo Film Festival, a istovremeno će biti prikazan u petak, 16. avgusta u Mostaru i Tuzli.

Foto: Sarajevo Film Festival promo

Komična drama „Nakon ljeta“ je priča o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasledstvom postaje potraga za sopstvenim identitetom, ali i oprostom.

Danis Tanović višestruko je nagrađivani reditelj, scenarista i producent. Njegov film „Ničija zemlja“ (2001) za koji je napisao i scenarijo, nagrađen je Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku. Dvostruki je dobitnik Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove „Epizoda u životu berača željeza“ (2013) i „Smrt u Sarajevu“ (2016). Dobitnik je Počasnog “Srca Sarajeva” Sarajevo Film Festivala (2014.) kao znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i za podršku Sarajevo Film Festivalu.

Film „Nakon ljeta“ nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunija), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić Šiškov, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković…

Scenario potpisuju Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Danis Tanović. Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, scenografkinja Veronika Radman, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Dubravka Skvrce, a majstorica maske Silvija Bradica.

Foto: Sarajevo Film Festival promo

Producenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Rumunskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centra i Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe za razvoj projekta te u koprodukciji sa BH Telecomom.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

30. Sarajevo Film Festival biće održan od 16. do 23. augusta, a sve ekskluzivne događaje za redakciju Nova.rs, kao i prethodnih godina, ispratiće naša novinarka Jelena Koprivica.

Bonus video: LOST COUNTRY: Kansko „otkrovenje“ i „srce Sarajeva“ u Beogradu – Jovan Ginić i Vladimir Perišić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar