Foto:Promo/Geopoetika

Geopoetika je na Sajmu knjiga u godini u kojoj obeležava 30. godina postojanja, objavila tri nova naslova.

Prvi u nizu je roman preveden s francuskog – u znaku zemlje počasnog gosta, višestruko nagrađivane autorke Lusi Riko „Pevanje o vakuumiranom piletu“. Lusi Riko (1988) živi između Obervilijea (gde piše scenarija za filmove), Perpinjana (gde piše knjige) i Klermon-Ferana (gde predaje kreativno pisanje). Izuzetno neobičan roman prvenac ove autorke „Pevanje o vakuumiranom piletu“ doneo joj je 2021. godine Nagradu za ekološki roman (Prix du roman d’ecologie), Nagradu „Beli konj“ (Prix du Cheval Blanc) i Nagradu „Literarna žetva“ (Prix vendanges littéraires).

„Potpuno ćaknuta fikcija, žestoko i neviđeno duhovita (…). Sa Polom, svojom junakinjom vegetarijankom, Lusi Riko (…) uspeva da napiše knjigu u kojoj se naleti smeha smenjuju sa zabrinutošću i škrgutom zuba, poput pijukanja neposredno pred usmrćivanje“, piše Kristin Fernio, Télérama. Roman je s francuskog prevela Olja Petronić.

Foto:Promo/Geopoetika

Knjiga „Kraljice ratnice i tihe revolucionarke“, poznate britanske spisateljice Kejt Mos, gošće ovogodišnjeg Sajma knjiga, afirmacija je istorije žena za koje se nije čulo ili se nedovoljno čulo. U knjizi se našlo skoro hiljadu žena čija imena zaslužuju da ih bolje upoznamo: od majki izuma do prvih žena u barovima; kraljica ratnica i vođa gusara; onih koje su svoj život posvetile prirodnim naukama ili medicini; onih hrabrih žena koje su se opirale diskriminaciji i borile se za svoja uverenja; sve do neopevanih junakinja scena, platna i stadiona.

Ovo delo putujući svetom kroz sve vremenske periode obuhvata celu planetu. Ono je i detektivski napeta, dirljiva priča o autorkinoj sopstvenoj porodici u kojoj Kejt Mos sakuplja delove zaboravljenog života svoje prabake Lili Votson, u svoje vreme čuvene i veoma uspešne autorke romana, kojoj skoro da se zagubio trag. „Kraljice ratnice i tihe revolucionarke“ je pristupačna knjiga, ambiciozna po obimu i očaravajuća po detaljima. Ovaj zapravo divno i rečju i slikom ilustrovani rečnik žena, ljubavno je pismo porodičnoj istoriji i lično sećanje na prirodu ženske borbe za koju bi trebalo da se čuje i da se priznaju njena dostignuća.

Foto:Promo/Geopoetika

Kejt Mos, čija se dela prodaju u višemilionskim tiražima i koja su prevedna na četrdeset jezika, gošća je ovogodišnjeg Sajma knjiga i imaće promociju ove knjige u utorak, 24. oktobra u 17h u Sali Ivo Andrić Beogradskog sajma, kao i potpisivanje knjige u 18h na štandu Geopoetike u areni Hale 1.

Knjigu je s engleskog prevela Ana Stefanović.

Samo tri meseca nakon reizdanja knjige „Troje“ Džulijana Barnsa, „Geopotika“ nastavlja s objavljivanjem njegovih kultnih naslova – reizdanjem romana „Ljubav, itd.!“

Foto:Promo/Geopoetika

Troje aktera iz prethodnog romana, Džilijen, Oliver i Stjuart, sada su deset godina stariji (i pametniji?), iskusniji i ponovo raspoloženi da u neposrednom obraćanju čitaocima podele svoje gledanje na svet, strahove, strasti i nade. Pa iako je način pripovedanja ostao isti, Barns nam ovog puta nudi jedan oporiji, donekle mračniji roman, jer se njegovo istraživanje na temu ljubavi i izdaje još više produbljuje. Promenu koju nosi vreme/život pratimo najjasnije na samim likovima kojima srednje doba ne prija podjednako. Uspesi i neuspesi, suze i smeh, gorčina i nada ispunjavaju stranice ovog dela koje je kao i ono koje mu prethodi prepuno duhovitih replika, (ne)očekivanih obrta, ali i neizbežne ironije…

Knjigu je s engleskog prevela Ivana Đurić Paunović.

Bonus video: Akademik Dušan Kovačević – U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar