Foto:Promo/Galerija Novembar

Grupna izložba pod nazivom "Letnja treperenja: U zdravom telu" biće otvorena 22. jula od 19 sati u Galeriji Novembar, saopšteno je iz ove galerije.

Postavka koja donosi radove Nikole Dimitrovića, Dunje Đolović, Aleksandre Branković, Koste Đurakovića i Anastasije Pavić u različitim umetničkim medijuma – od fotografija do videa i interaktivne instalacije trajaće do 29. avgusta.

Umetnici svojim radovima žele da iskažu odnos prema telu, telesnoj ekspresiji, seksualnosti, identitetu, otvarajući različita pitanja: kako diskurs poželjnog i zdravog tela utiče na našu percepciju sopstvene telesnosti, šta donosi prihvatanje sopstvenog tela i njegovih društveno konstruisanih ili fizički uslovljenih „nesavršenosti“, kako se u umetnosti preispituje sopstveni identitet…

Dunja Đolović iz serije Mudrost tela Foto:Promo/Galerija Novembar

itet, telesnost a i seksualnost.

„Ova izložba ima za cilj da ukaže na mogućnosti da telo prihvatimo i vidimo kao `zdravo` bez obzira na različitosti i na nametnuti diskurs. Da telo vidimo kao integralni deo bića, a ne nešto što je isključivo izvor `grešaka`“, navodi u katalogu izložbe kustoskinja Ana Simona Zelenović, napominjući:

„Na kolažima Dunje Đolović proces prihvatanja tela onakvog kakvo ono jeste lirski je prikazan kao bujanje, cvetanje, ponovno saživljavanje sa svojim telesnim identitetom kroz njegovu kontekstualizaciju u odnosu na prirodu. Izložba takođe ironično želi da kritikuje diskurs koji proizvodi navodno `zdrava tela`, a zapravo ruši telesni integritet osoba sistemskim nasiljem nad telom“.

Radovi Anastasije Pavić i Nikole Dimitrovića pokazuju da je telo oblikovano diskursom, odnosno da naša tela i njihova ponašanja jesu društveno konstruisana različitim markerima.

„Njihovi radovi predstavljaju pokušaj da se autoironično, uz kritičku oštricu usmerenu prema društvu, preispita proces tog konstruisanja i njegove posledice. Radovi Koste Đurakovića prikazuju muški pogled na muško telo, dok u radovima Aleksandre Branković nailazimo na ženski pogled na žensko telo. Time izložba dodatno želi da podupre u institucijama prigušene ili marginalizovane glasove kvirr umetnika, ili onih koji o tim temama govore“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar