Izložba "Jedan minut zauvek" slavnog umetnika Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti privlači sve više znatiželjnih posetilaca privučenih neobičnim skulpturama koje pozivaju na interakciju.

„Debeli auto“, „Uzana kuća“, „Debela kuća“, džemper visok 11 metara samo su deo spektakularne postavke koja je otvorena do 9. avgusta.

– Sam naslov izložbe upućuje na jasan koncept u stvaralaštvu Ervina Vurma. U pitanju je kontinuirano preispitivanje i redefinisanje tradicionalnog poimanja skulpture. Dela koje posetioci mogu da vide su drugačija od uobičajenih skulptura koje su izložene u muzejima upravo zbog toga što su pozvani da učestvuju. Drugim rečima, pozvani su da postanu koautori i saradnici u delu Ervina Vurma, kao i da sami postanu živa skulptura na jedan minut – kaže kustos Aleksandra Petković.

Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Uz svetski popularne „Jednominutne skulpture“, kojima je Vurm stekao priznanje, publika na svih pet nivoa može da vidi zapažene radove kao što su crveni kauč sa rupom u naslonu i porukom napisanom na podu: „Stupite na platformu i upotpunite skulpturu. Izujte se“, kao i „Autoportret sa krastavcima“, a posebnu pažnju privukle su „Pijeće skulpture“, Vurmov humoristički pristup skulpturi, kojim se bavi ljudskim ponašanjem i psihičkim stanjima, kao i kritikom okruženja.

Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ono što je karakteristično napomenuti su dimenzije nekih od skulptura, poput debelog automobila, debele kuće, ili pak uzane kuće. Vurm je umetnik koji se kontinuirano poigrava sa dimenzijama i odnosima. Veoma je bilo izazovno uneti neke od eksponata u prostor samog muzeja. Za crveni debeli porše, koji posetioci mogu videti u prizemlju, bilo je potrebno koristiti  dizalicu, dok su kuće montirane iz nekoliko delova – kaže Petkovićeva.

Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ervin Vurm jedan je od trenutno najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene, koji je međunarodno priznanje stekao jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež, a u Beogradu je sada predstavljena njegova celokupna umetnička praksa od devedesetih godina do danas.

Bonus video: Otvaranje izložbe Ervina Vurma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar